Δρόμο στην Κύπρο ανοίγει η συμφωνία Ελλάδας-Eurogroup

• Πιο σημαντική η ρύθμιση για «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

• Πέντε σημεία της συμφωνίας, τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει και η Κύπρος

Δρόμο στην Κύπρο ανοίγει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε σημεία, τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει και η Λευκωσία. Και αφού το Eurogroup τα δέχτηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, εάν τα διεκδικήσει και η κυβέρνηση, μπορεί να τα δεχτεί και για την Κύπρο;

Από αυτά, πιο σημαντική για την Κύπρο είναι η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι δανειστές έχουν συναινέσει στο αίτημα της Αθήνας για «πάγωμα» των πλειστηριασμών για δάνεια μέχρι 300 χιλ. ευρώ με υποθήκη την πρώτη κατοικία για περίοδο ενός έτους. Μία ρύθμιση η οποία σαφώς απέχει κατά πολύ από τη συμφωνία της Λευκωσίας με Eurogroup, η οποία δεν διαχωρίζει τις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας από τα υπόλοιπα δάνεια αλλά ούτε και παρέχει προστασία στους μικρο-οφειλέτες.

Επηρεάζονται δάνεια 6,5 δις ευρώ

Ανάλογη ρύθμιση μ’ αυτή που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, θα μπορούσε να γλιτώσει από πιθανή εκποίηση δάνεια ύψους 6,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία αφορούν την ιδιοκατοίκηση ανέρχονται σε 10,063 δις ευρώ, εκ των οποίων το 42,57% είναι μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή 6,525 δις ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα απ’ όσες έτυχαν στήριξης, για την οποία δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Για την ακρίβεια υπήρξε σχετικός νόμος, όταν πριν μερικούς μήνες τα κόμματα ψήφισαν κατά πλειοψηφία την προστασία της πρώτης κατοικίας (σ.σ.: επανακατατέθηκε νέα πρόταση στη Βουλή από το ΑΚΕΛ), ωστόσο η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την εφαρμογή του, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να τον υπογράψει και τον παρέπεμψε στο Ανώτατο, όπου κρίθηκε ως… αντισυνταγματικός.

Επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων

Στο μεταξύ πεδίο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η Λευκωσία ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, η Αθήνα πέτυχε να τεθούν προς επανεξέταση όλες οι περιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν κλείσει, περιλαμβανομένων των αεροδρομίων στην περιφέρεια που θεωρούνταν το πιο σημαντικό ίσως σκέλος του προγράμματος στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα δεν προνοούσε ιδιωτικοποιήσεις αλλά ότι το θέμα θα επανεξεταζόταν, εάν και εφόσον προέκυπτε πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι δεσμεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίστηκαν τον Μάρτιο του 2013, στην περιβόητη συμφωνία της κυβέρνησης Αναστασιάδη με το Eurogroup, ενώ στη συνέχεια τέθηκαν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι ιδιωτικοποιήσεις δεν σχετίζονται κυρίως με εισπρακτικούς λόγους.

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους

Αλλος τομέας στον οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει η Λευκωσία είναι η Υγεία. Μεταξύ άλλων η Αθήνα πέτυχε, με τη συμφωνία, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες, καθώς και δραστική μείωση της συμμετοχής για φαρμακευτική δαπάνη.
Στην Κύπρο η κυβέρνηση έχει επιβάλει τέλη μέχρι και στις πρώτες βοήθειες, ενώ δρομολογεί αλλαγές στο ΓεΣΥ, για να βολέψει τις ασφαλιστικές.

Ανθρωπιστική κρίση

Ακόμη, η Αθήνα πέτυχε σημαντικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως, δωρεάν ρεύμα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300 χιλιάδες άπορες οικογένειες, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (σε πρώτη φάση 30 χιλιάδες διαμερίσματα), ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς και μη προώθηση μιας σειράς από μέτρα λιτότητας, τα οποία είχαν συμφωνηθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η Κύπρος ως χώρα του μνημονίου αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα ανθρωπιστικής κρίσης, αφού με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας 240 χιλιάδες άτομα βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύνδεση πλεονάσματος με τις οικονομικές συνθήκες

Μία εξίσου σημαντική αλλαγή, την οποία διεκδίκησε και πέτυχε η Αθήνα είναι η διαφοροποίηση προς τα κάτω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ώστε να μην χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας αλλά και η διασύνδεση του στόχου με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Η Λευκωσία, μέχρι στιγμής, ακολουθεί την ακριβώς αντίθεση πορεία. Στο πρώτο μνημόνιο ο στόχος για το έλλειμμα του 2015 ήταν -7,7%. Από τότε έχει αναθεωρηθεί τέσσερις φορές, το Φεβρουάριο του 2014 σε -5,8%, το Δεκέμβριο του 2014 σε -4,7 και τον Φεβρουάριο του 2015 σε πλεόνασμα +1%. Επίσης ενώ το 2014 η Τρόικα ζητούσε περικοπές ύψους 132 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση επέβαλε περικοπές ύψους 702 εκ. ευρώ.

Ολα τα κόμματα με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ έχουν καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο διεκδικώντας αλλαγές προς όφελος της Κύπρου. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μέχρι στιγμής είναι ανένδοτος, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει ότι το μνημόνιο είναι το μανιφέστο της κυβέρνησης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy