E.Χαραλαμπίδου: Στον Συνεργατισμό έδιναν υποσχέσεις ουτοπία όπως παραδέχτηκε και ο ΥπΟικ

  • Έδωσαν δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τους αδείασε η Κεντρική Τράπεζα.
  • Έδιναν υποσχέσεις τις οποίες ακύρωναν μετά.

Από το 2013 μέχρι το 2016 οι δεσμεύσεις ήταν ουτοπία, παραδέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών στη βουλή, είτε για το ΧΑΚ είτε τον διαμοιρασμό μετοχών δήλωσε σήμερα το πρωι στον Άστρα η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η Συνεργατική Τράπεζα έδωσε δάνειο €10 εκ. χωρίς εξασφαλίσεις.

«Δάνεια τύπου Βγενόπουλου χωρίς εξασφαλίσεις έδινε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ΣΚΤ. Το αποκαλύψαμε χθες. Αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν. Είχα πληροφόρηση και στοιχεία ότι η ΣΚΤ έδωσε 10 εκατ. Δεκέμβρη του 2017, σε εταιρία χωρίς εγγυήσεις προσωπικές η άλλες , χωρίς εξασφαλίσεις . Έθεσα το θέμα στην αποψινή συνεδρίαση και αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν. Επιχείρησαν να εξηγήσουν για συνήθεις πρακτικές τραπεζικές .

Δεν χρειάστηκε να απαντήσω εγώ τους απάντησε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής τράπεζας. Συγκεκριμένα τους είπε ότι: ” Εξαρτάται από την αγορά και τις εμπειρίες .Κατά πόσο η ΣΚΤ τις έχει, δεν το ξέρω. Θα είναι αντικείμενο ελέγχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Μπαίνουν σε ένα τομέα που δεν έχουν εμπειρία” Να σημειωθεί ότι το δάνειο εγκρίθηκε από την Επιτροπεία μόνο. Σε ερώτηση μου αν έχουν δώσει και σε άλλες εταιρίες άφησαν να νοηθεί σε ακόμα 2 χωρίς να διευκρινίσουν τα ποσά !


Επιβεβαιώθηκε επίσης και η πληροφορία που είχα ότι η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε  αλλαγή μελών του Συμβουλίου. Ο Υπουργός επιχείρησε να μετακυλήσει το μπαλάκι στην Κεντρική αφού το επιβεβαίωσε. Ότι δηλαδή μετά την επιστολή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου για αλλαγή μελών του Δ.Σ ζήτησε διευκρινίσεις ο Υπουργός. Η Κεντρική Τράπεζα δεν επανήλθε.

Ο Εκπρόσωπος όμως της κεντρικής ήταν και εδώ σαφής. Ξεκαθάρισε  ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για θέματα διακυβέρνησης της ΣΚΤ ήταν η χειρότερη το 2014 , 15, 16 και 17. Για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ συνέστησε η ΚΤ της Κύπρου αλλαγή 3 – 4 προσώπων της Διοίκησης. Δεν εισακούστηκε. Και επεσήμανε ότι ήταν ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει δράση».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy