Ε.Ε.: 120 εκατ. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Του Αντρέα Παυλικκά*

Για πολλοστή φορά συζητήσαμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) το πρόβλημα της φτώχειας στην Ευρώπη. Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά εισηγήσεις και προτάσεις για τη μείωσή της. Μάλιστα έχει μπει και στόχος από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για μείωση του αριθμού των ατόμων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά 20 εκατ. έως το 2020.

Στη σχετική γνωμάτευση που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια η ΕΟΚΕ:

– Προτρέπει τα κράτη-μέλη να εκπονήσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες στρατηγικές καταπολέμησης της φτώχειας.

– Υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα της παιδικής φτώχειας, καθώς και την άμεση ανάγκη εφαρμογής της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο ”Επένδυση στα παιδιά” με δέσμη μέτρων που να αφορούν κοινωνικές επενδύσεις.

– Επαναλαμβάνει την πρότασή της να καθιερωθεί καθεστώς εξασφάλισης επαρκούς εισοδήματος σε ενωσιακό επίπεδο.

– Προτρέπει τα κράτη-μέλη να κάνουν καλύτερη χρήση των πόρων των ενωσιακών ταμείων που προορίζονται για την κοινωνική ένταξη των ατόμων.

– Συνιστά την εφαρμογή πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων συστημάτων και προτύπων κοινωνικών παροχών.

Παίρνοντας το λόγο, ανέφερα, ότι παρά τις εισηγήσεις και παρά τα μέτρα το πρόβλημα της φτώχειας επιδεινώνεται. Ιδιαίτερα μετά το 2008, όταν άρχισε η κρίση, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από 23,8% στο 24,5% φθάνοντας τα 122,6 εκατ. άτομα. Η κύρια αιτία, τόνισα, είναι η πολιτική της αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε σε μια σειρά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Οταν μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες, όταν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όταν η ανεργία αυξάνεται, τότε εκατομμύρια άνθρωποι προστίθενται στη φτώχεια και την ανέχεια.

Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική. Θα πρέπει να γίνει στροφή προς την ανάπτυξη, να υπάρξει μια ελαστικοποίηση στους δημοσιονομικούς δείκτες, ούτως ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια που θα ενισχύσουν τις ευπαθείς ομάδες, που θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την ανεργία.

Τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ευρώπη φαίνονται στον πίνακα που παραθέτουμε. Στην Κύπρο η φτώχεια αυξήθηκε από 23,4% το 2008 στο 27,4% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι 230.000 συμπατριώτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

*Μέλος της ΕΟΚΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy