Εάν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα δεν θα νοσούσαν…

Δύο παιδάκια στο νοσοκομείο με ιλαρά. Ταξίδεψαν στη χώρα τους και επέστρεψαν στην Κύπρο με τον ιό

Τα πρώτα δύο περιστατικά ιλαράς για το 2018 έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, με το Υπουργείο Υγείας και τους παιδίατρους να καλούν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Πρόκειται για εισαγόμενα κρούσματα, για παιδιά δηλαδή που ταξίδεψαν στη χώρα τους και επέστρεψαν στην Κύπρο με τον ιό της ιλαράς.

Το γεγονός ότι πρόκειται για εισαγόμενα κρούσματα καθησυχάζει -κάπωςτο Υπουργείο Υγείας, αφού σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο Μαρία Κολιού «ο ιός δεν κυκλοφορεί ανάμεσα στον κυπριακό πληθυσμό». Και την περσινή χρονιά, όπως ανέφερε, είχαν σημειωθεί τρία κρούσματα. Παρά ταύτα η λοιμωξιολόγος υπέδειξε την αδήριτη ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως εάν τα δύο παιδάκια ήταν εμβολιασμένα, δεν θα «κολλούσαν» τον ιό. «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουμε: Εάν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα δεν θα νοσούσαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ιατρικός κόσμος, πάντως, και δη οι παιδίατροι ανησυχούν. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, λέει στη «Χ» η παιδίατρος και γραμματέας του ΠΙΣ Δρ Αναστασία Συμεού, έχει απλώσει πλοκάμια και στην Κύπρο και ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να αξιολογήσει επακριβώς τη δράση του. Η Δρ Συμεού επαναφέρει στο τραπέζι την ανάγκη λήψης πιο δραστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών «για να προλάβουμε τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν από τις ενέργειες αυτών που δεν υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς». «Καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα», δήλωσε.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος…

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ιλαράς, απάντησε καταφατικά και επικαλούμενη στοιχεία του ΠΟΥ είπε πως «εάν αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι κάτω του 95%, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος». Η ιλαρά, εξήγησε, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και κάλεσε τους γονείς να μην αναβάλλουν, εάν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, τους τακτικούς εμβολιασμούς των παιδιών τους. Δραττόμενη της ευκαιρίας η Δρ Συμεού αναφέρθηκε και στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε ο ΠΙΣ και η Παιδιατρική Εταιρεία σε σχέση με τους εμβολιασμούς και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην εισαγωγή εκ μέρους της πολιτείας του εντύπου ανάληψης ευθύνης από μέρους των γονιών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Δυστυχώς, είπε, οι προτάσεις μας δεν έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Οι παιδίατροι -που είναι οι πρώτοι που δέχονται τις αμφισβητήσεις των γονέων για τους εμβολιασμούςπροτείνουν επίσης τη θέσπιση νόμου ώστε η καταγραφή των δεδομένων υποχρεωτικής εμβολιαστικής κάλυψης να είναι υποχρεωτική κατά την εγγραφή των παιδιών στην Α’ Τάξη του Δημοτικού. Εισηγούνται ακόμη όπως γίνεται έλεγχος σε ετήσια βάση για την εκάστοτε κάλυψη σύμφωνα με το προτεινόμενο σχήμα εμβολιασμών στο ατομικό δελτίο κάθε μαθητή και να καταγράφεται η μη ανταπόκριση στην κλήση από τη σχολιατρική υπηρεσία για καθυστερημένους εμβολιασμούς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι γονείς κατά την εγγραφή του παιδιού τους στην Α’ Δημοτικού καλούνται να προσκομίσουν βιβλιάριο εμβολίων. Ποσοστό όμως της τάξης του 15% δεν παρουσιάζουν το βιβλιάριο αυτό. Περιθώρια βελτίωσης των εμβολιασμών Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Κύπρο είναι αρκετά υψηλή, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ανέφερε η Δρ Κολιού. Ο ΠΟΥ ζητά από μια χώρα να έχει 95% κάλυψη και για τις δύο δόσεις του εμβολίου. Από τα στατιστικά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με τη Δρα Κολιού, το ποσοστό κάλυψης είναι της τάξης του 90%. Σαφώς, αναφέρει, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν 63 κρατικά κέντρα εμβολιασμού στα οποία προσφέρονται εντελώς δωρεάν εμβόλια χωρίς διατυπώσεις(διαβατήρια και ταυτότητες) με απώτερο στόχο να προσελκύουν ακόμα και παράνομα διαμένοντες στην Κύπρο να εμβολιαστούν προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Αυστηρές συστάσεις ΠΙΣ προς τα μέλη του

Στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο έχουν φτάσει καταγγελίες για γιατρούς οι οποίοι ασκούν την εναλλακτική ια- τρική και φέρονται να προτρέπουν τους ασθενείς τους να αποφεύγουν τους εμβολιασμούς. Ο ΠΙΣ έχει ήδη αποστείλει αυστηρή προειδοποίηση στα μέλη του ότι «η αμφισβήτηση των εμβολίων δεν θεωρείται μια αποδεκτή διαφορετική επιστημονική άποψη». Στην ίδια επιστολή ο ΠΙΣ καταστεί σα- φές ότι «εάν γιατρός μέλος μας καταγ- γελθεί ότι αποτρέπει ασθενείς του από το να εμβολιαστούν ή ακόμα και αν απλώς αναπαράγει λανθασμένες πλη- ροφορίες που αφορούν την αναγκαιό- τητα ή την ασφάλεια των εμβολίων θα παραπεμφθεί για πειθαρχικό αδίκημα».

 

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy