Έχασαν στο δρόμο… το νομοσχέδιο αναγνώρισης φύλου!

Ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Άγνωστη είναι η τύχη του νομοσχεδίου που αφορά τη Νομική Αναγνώριση φύλου. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ούτε οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης ούτε και του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν σε θέση να αναφέρουν πού βρίσκεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης εκπροσωπώντας την Accept ΛΟΑΤΙ, το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να μπορεί να επιβεβαιωθεί από κάποιον αρμόδιο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε ήδη δύο φορές στην Επιτροπή, με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να διαβεβαιώνουν την τελευταία φορά ότι προχωρούν στην ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα, όμως δεν υπήρχε ξεκάθαρη απάντηση για το πού βρίσκεται αυτό το νομοσχέδιο. Παράλληλα σημείωσε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών τέσσερις αιτήσεις από τρανς άτομα τα οποία θέλουν να αλλάξουν τα χαρτιά τους λόγω αλλαγής φύλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως το θέμα της αναζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία ενώ το ΑΚΕΛ απέστειλε ήδη επιστολή στη Νομική Υπηρεσία με την οποία ζητά ενημέρωση.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy