Έχουμε ανάγκη μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής

Του Γιάννου Λαμάρη *

Και ο φετινός προϋπολογισμός συζητήθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τον τόπο μας. Στο δεύτερο χρόνο μνημονιακής και Συναγερμικής πολιτικής, μπορούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών αυτής της πολιτικής αλλά και των επιπτώσεων της σε όλους τους τομείς.

Η ύφεση βαθαίνει και θα συνεχιστεί και το 2015, επιβεβαιώνοντας το φαύλο κύκλο ύφεση – λιτότητα. Οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα πιέζονται σε σημείο εξαφάνισης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, η ανεργία αυξάνεται και ένας στους τέσσερις νέους δεν έχουν εργασία. Το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει κατά πολύ σε σημείο έντονης κοινωνικής αποσάθρωσης. Οι τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας δέχονται τρομερές συρρικνώσεις, αυξάνεται δραματικά το δημόσιο χρέος, επηρεάζοντας δυσμενώς τις προοπτικές ανάπτυξης, αφού μεγάλος μέρος των δημόσιων πόρων αποτελεί δαπάνη για τόκους.

Με άλλα λόγια, η Κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από μια σημαντική υποχώρηση προοπτικών ανάπτυξης.

Το βέβαιο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-Τρόικα, είναι η βίαιη μετακίνηση του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.

Καταγράφεται λένε μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας. Δεν λένε πόσοι είναι οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι; Πόσοι κοινοτικοί έφυγαν για αναζήτηση εργασίας σε πιο ασφαλείς αγορές; Πόσοι από τρίτες χώρες αναζήτησαν αλλού εργασία; Πόσοι Κύπριοι μετανάστευσαν, κυρίως νέοι; Αλλά και πόσοι νέοι δεν επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους;

Πως λοιπόν ο φετινός προϋπολογισμός απαντά σε αυτή την αρνητική πορεία; Ποιοι στόχοι τίθενται για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, με αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής;

Αντίθετα, είναι εμφανέστατη η εξυπηρέτηση της κοινής φιλοσοφίας, κυβέρνησης-ΔΗΣΥ και Τρόικας, των πρώτων μάλιστα με υπερθετικό ζήλο.

Διακηρύττουν συχνότατα οι κυβερνώντες «τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πλέον σε ελεγχόμενη πορεία», «η οικονομία σταθεροποιείται και βρίσκεται σε πορεία πλήρους ανάκαμψης», «η εμπιστοσύνη της χώρας μας αποκαθίσταται μετά τις αξιολογήσεις που τύχαμε από τους διεθνείς οίκους».

Αυτή είναι η πραγματικότητα; Ακόμα και προσφιλείς τους οίκοι π.χ Moody’s (15.11.2014), διατυπώνουν ξεκάθαρα ότι οι προκλήσεις στο πιστωτικό τομέα παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο ευνοϊκών προοπτικών και το πολύ ψηλό και αυξανόμενο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, που όλα αυτά δημιουργούν περαιτέρω αρνητικούς κινδύνους.

Η κυβέρνηση, προτιμά όμως να περιορίζεται σε πανηγυρισμούς. Τι και αν έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας και τη μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης. Τι και αν η φτώχεια στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην πραγματικότητα. Αυτά είναι με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα(11.11.2014).

Και να ήταν μόνο αυτά. Η χώρα μας συνεχίζει να έχει τα υψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην ευρωζώνη και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, το μεγαλύτερο με διαφορά ποσοστό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εν μέσω βαθιάς ύφεσης και ψηλών ποσοστών ανεργίας, προτεραιότητα των τραπεζών είναι η κερδοφορία και όχι μια καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Χρειαζεται να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι σύγχρονες κοινωνίες προχωρούν με μέτρα ανάπτυξης, με την ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους και όχι με τη διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.

Ας ανοιχτεί ένας ειλικρινής διάλογος για μια άλλη εναλλακτική πρόταση, που θα χαρακτηρίζεται από προοπτική στην οικονομία και στην κοινωνία.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy