ΕΔΑΔ: Απαράδεκτη και αβάσιμη προσφυγή κατά Χριστόφια

Απορρίφθηκαν ισχυρισμοί ότι δεν έγινε αποτελεσματική διερεύνηση για την έκρηξη στο Μαρί

Το ΕΔΑΔ κήρυξε την προσφυγή της οικογένειας του φονευθέντος κατά την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης κελευστή Μιχάλη Ηρακλέους απαράδεκτη ως έκδηλα αβάσιμη.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το ΕΔΑΔ στο οποίο είχε προσφύγει η οικογένεια του φονευθέντος κατά την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης κελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, εξέδωσε την Πέμπτη την απόφαση του στην προσφυγή με την οποία ζητούντο θεραπείες λόγω ισχυρισμών ότι για την περίπτωση εκείνη δεν έχει διενεργηθεί αποτελεσματική διερεύνηση και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν έλαβε μέτρα προς άρση της ασυλίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να καταστεί υποκείμενος σε αστυνομική διερεύνηση και να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον του, βασιζόμενη κυρίως στο πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής.

Στην Απόφαση του το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η διενεργηθείσα διερεύνηση της υπόθεσης πληρούσε τα εχέγγυα του άρθρου 2 της Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και με αυτό ως δεδομένο, ουδέποτε εξετάζεται η ορθότητα ή της απόφασης για τη δίωξη ή μη, αφού τα συστήματα ποινικών διώξεων ποικίλλουν μεταξύ των χωρών μελών.

Τα δε ευρήματα της μονομελούς επιτροπής που είχε διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αφορούσαν την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δεν είχε τέτοια εξουσία η επιτροπή, εξουσία η οποία αποκλειστικά ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα. Ούτε δε, είναι στις αρμοδιότητες του ΕΔΑΔ να επιλαμβάνεται θεμάτων κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας μπορούσε ή ώφειλε να ζητήσει την άρση της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατέληξε δε το Δικαστήριο, ότι οι εθνικές αρχές της Δημοκρατίας, εφάρμοσαν την διαδικαστική τους υποχρέωση βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για αποτελεσματική διερεύνηση του θέματος, ικανή να οδηγήσει στη διαπίστωση των γεγονότων, εξακρίβωση εμπλεκομένων και καταδίκη και τιμωρία υπευθύνων.

Λόγω των ως άνω διαπιστώσεων του, το Δικαστήριο κήρυξε την προσφυγή απαράδεκτη ως έκδηλα αβάσιμη.

Τους αιτητές εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Λ. Λουκαίδης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy