Εδιωξαν αντιπροσωπεία της ΠΕΟ από εκδήλωση στα κατεχόμενα

Μια πρόνοια “νόμου” που αφορά τη συμμετοχή μη “πολιτών” του ψευδοκράτους σε εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, προέβαλαν οι “αστυνομικές” αρχές για να εξαναγκάσουν την αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, που επρόκειτο να συμμετάσχει στην εκδήλωση μνήμης για τον Φαζίλ Οντέρ και άλλους Τ/κ προοδευτικούς, που είχαν δολοφονηθεί το 1958 από την ΤΜΤ, να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές. Την εκδήλωση διοργάνωναν από κοινού η ΠΕΟ, η Dev Is, οι συντεχνίες Τ/κ καθηγητών και δασκάλων, τα κόμματα Ενωμένη Κύπρος και Νέα Κύπρος, άλλες συντεχνίες εργαζομένων, σύνδεσμοι κ.ά.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ανέφερε ότι πέρασαν από το οδόφραγμα χωρίς προβλήματα και όταν έφτασαν στην πλατεία Σεραγιού, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, και στη συνέχεια η πορεία στο δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Οντέρ, υπήρχε εμφανής “αστυνομική” παρουσία. Τους κοινοποιήθηκε, είπε, ότι με βάση την πρόνοια αυτού του “νόμου” που προνοεί ότι για τη συμμετοχή μη “πολιτών” σε εκδηλώσεις στο ψευδοκράτος απαιτείται ειδική άδεια από τους διοργανωτές, η οποία δεν είχε ληφθεί στην προκειμένη περίπτωση, και γι` αυτό είτε θα έπρεπε να φύγουν, είτε θα συλλαμβάνονταν.

Μετά από διαβουλεύσεις, πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους, και αφού έγινε προσπάθεια από τους Τ/κ προς τον Μουσταφά Ακιντζί να παρέμβει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές. “Είναι ανησυχητικό αυτό που συνέβη, μας παίρνει πίσω, πλήττει την προσπάθεια για κοινές δράσεις”, δήλωσε. Ωστόσο η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει την προσπάθεια για κοινές δράσεις και στις δύο πλευρές.

Εντός της ημέρας, ανέφερε, θα βγει και κοινή ανακοίνωση για το συμβάν από τους διοργανωτές, σημειώνοντας ότι ο Φαζίλ Οντέρ ήταν στέλεχος του τ/κ γραφείου της ΠΕΟ. Σημείωσε δε ότι τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί μια παράδοση να συμμετέχουν αντιπροσωπείες συντεχνιών της μιας ή της άλλης κοινότητας σε εκατέρωθεν εκδηλώσεις.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν στη συνέχεια προς το δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Οντέρ όπου ο ΓΓ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι ανθρώπους που μοιράζονταν οικουμενικές αρχές όπως ο Φαζίλ Οντέρ τους εξανάγκαζαν να φύγουν ή να σιωπήσουν ή τους σκότωναν. Ατομα που έκαναν αυτές τις σφαγές – όπως είπε – ζουν ακόμη στα κατεχόμενα και ακόμη αυξάνονται. Ο φασισμός είναι ακόμη ζωντανός και απειλεί να μας αφανίσει, πρόσθεσε και μίλησε για φασισμό του Ισλάμ από την Τουρκία και φασισμού της ΤΜΤ στα κατεχόμενα που προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι Τ/κ και Ε/κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί.

Η “αστυνομία” μιας φασιστικής “κυβέρνησης”, συνέχισε, δεν άφησε τους Ε/κ να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική εκδήλωση, τονίζοντας όμως ότι η Κύπρος είναι μια. “Ο αγώνας να ζήσουμε μαζί θα συνεχιστεί”, είπε.

Ο Μουράτ Κανατλί, μέλος του κόμματος Νέα Κύπρος και “δημοτικός” σύμβουλος Λευκωσίας, ανέφερε επίσης ότι οι διοργανωτές έχουν αποτανθεί στο “δήμο” Λευκωσίας για να δώσει το όνομα του Φαζίλ Οντέρ στην πλατεία κοντά στο δρόμο όπου δολοφονήθηκε,πράγμα που αντικρίζεται θετικά. Συμβολικά τοποθετήθηκε ταμπέλα με το όνομα “πλατεία Φαζίλ Οντέρ” και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας “Αφρίκα”, οι διοργανωτές είχαν ζητήσει την παρέμβαση του Τ/κ ηγέτη προς τις “δυνάμεις ασφαλείας” για το θέμα που προέκυψε με την παρουσία Ε/κ στην εκδήλωση, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ζήτησαν επίσης στήριξη από τον κ. Ακιντζί (δεν αναφέρεται πώς) αλλά επίσης, γράφει η Αφρίκα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του “υπουργού” εξωτερικών ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έχουν επανέλθει απαγορεύσεις που είχαν αρθεί εδώ και χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι δεν δόθηκε άδεια σε Ε/κ για εκδηλώσεις στα κατεχόμενα (εννοεί την λειτουργία εκκλησιών) και χθες η “αστυνομία” απείλησε με σύλληψη τους Ε/κ που συμμετείχαν στην εκδήλωση για τον Οντέρ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy