«Εδώ και καιρό είχαμε καταγγείλει τα κακώς έχοντα στην Νομική Υπηρεσία»

Ο Κυπριακός λαός παρακολουθεί με πολύ μεγάλη απογοήτευση και μεγαλύτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα μετά από τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος Καλλή ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

 

«Για το ΑΚΕΛ οι εξελίξεις δεν συνιστούν έκπληξη. Εδώ και καρό είχαμε καταγγείλει ότι στη Νομική Υπηρεσία υπάρχουν κακώς έχοντα που θα πρέπει να ξεσκεπαστούν για να υπάρξει κάθαρση. Αναφορικά με τις εξελίξεις και το σκηνικό όπως διαμορφώνεται θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

1. Ο κ. Καλλής διεξήγαγε ποινική έρευνα και κατέληξε σε συμπεράσματα για ποινικές ευθύνες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ως ΑΚΕΛ δεν προτρέχουμε να καταδικάσουμε κανένα. Απαιτούμε όμως να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προνοούνται από το νόμο για τέτοια ζητήματα.
Αναμένουμε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου, όπως είχε δεσμευτεί, θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Οι εξελίξεις δεν του επιτρέπουν να παραμείνει στη θέση του.


2. Οι καταγγελίες του κ. Ερωτοκρίτου δεν μπορούν να ακυρώσουν το Πόρισμα Καλλή ούτε να εξισωθούν μ΄αυτό. Το Πόρισμα είναι αποτέλεσμα έρευνας. Οι καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα έπρεπε να είχαν λεχθεί και διερευνηθεί έγκαιρα. Έστω και εκ των υστέρων όμως θεωρούμε ότι η Νομική Υπηρεσία μπορεί να καθορίσει διαδικασίες για διερεύνηση τους.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις έρευνες για τα θέματα της Οικονομίας ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται και τι υπολείπεται να γίνει για να ολοκληρωθούν.


3. Το ΑΚΕΛ έχει ασκήσει σε μερικές περιπτώσεις δημόσια και με διαφάνεια, κριτική σε ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό είναι ένα και είναι άλλο να επιχειρείται απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο του. Η χθεσινή εξαγγελία του Προέδρου για διορισμό ποινικών ανακριτών είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Πέρα από το γεγονός ότι επιχειρεί να εξισώσει ένα πόρισμα που στηρίχτηκε σε έρευνα με γενικόλογες καταγγελίες, επιχειρεί να εξισώσει τις πιθανές ευθύνες του Γενικού Εισαγγελέα με το Βοηθό του. Το χειρότερο από όλα είναι ότι θα μετατρέψει μια θεσμική σε πολιτειακή κρίση, θέτοντας τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη στο κέντρο της.
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να συμβάλει στο ξεπέρασμα των θεσμικών κρίσεων όχι στηρίζοντας πρόσωπα αλλά τους θεσμούς και όχι να τις μεγιστοποιεί.
Η στάση του Προέδρου δυσχεραίνει και περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τυχόν υλοποίηση της εξαγγελίας του θα συνιστά πλήγμα για την ίδια τη Δημοκρατία και κίνδυνο για τον Τόπο μας, καθώς θα πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης.


4. Επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά λανθασμένες και προβληματικές. Αυτό οφείλεται στα λανθασμένα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τους διορισμούς. Αντί οι «άριστοι των αρίστων» διορίστηκαν άτομα που θα εξυπηρετούσαν τις διάφορες σκοπιμότητες της Κυβέρνησης. Αμήχανος παρακολουθεί ο λαός τους συχνούς διαπληχτισμούς και αντιπαραθέσεις μεταξύ τους και με την Κυβέρνηση, καθώς και αλληλοκατηγορίες για παράνομες ενέργειες και παράτυπες παρεμβάσεις. Όσοι δε, δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης απειλούνται ή εκβιάζονται για να παραιτηθούν. Ενδειχτικά αναφέρω τον Πρόεδρο της Κρετυκ, τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας και τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Φαίνεται ότι σειρά παίρνει τώρα ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτός ο τρόπος σίγουρα δεν έχει σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία του Κράτους και των θεσμών.


5. Κατανοούμε και ενστερνιζόμαστε την αγανάκτηση του Γενικού Εισαγγελέα γιατί κατηγορούμενοι μετατρέπονται με τη μεγαλύτερη ευκολία σε κατήγορους. Για χάριν της ιστορίας αυτή του η αγανάκτηση θα έπρεπε να είχε εκφραστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
6. Λόγω  της σοβαρότητας του θέματος έχει κληθεί σε ειδική συνεδρία αύριο το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. ΑΚΕΛ. »

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy