ΕΕ: 19 μέτρα για αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων

Σε 19 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση στο μέλλον, επικίνδυνων διατροφικών καταστάσεων, όπως η υπόθεση των αυγών που ήταν μολυσμένα με Friponil, συμφώνησαν σήμερα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Της συνάντησης προέδρευσε ο αρμόδιος για την υγεία Επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

Τα Κράτη μέλη συμφώνησαν μεταξύ άλλων να βελτιώσουν την επικοινωνία σχετικά με τους κινδύνους αυτού του είδους μεταξύ τους και με την Κομισιόν, ότι θα προβαίνουν σε ταχύτερη κοινή αξιολόγηση κινδύνου σε τέτοιες καταστάσεις, πως θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της χρήσης του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και του συστήματος διαχείρισης και συνεργασίας (AAC).

Τα Κράτη Μέλη και η Κομισιόν θα εξετάσουν ακόμα τη δυνατότητα δημιουργίας ενός “αρμόδιου για την ασφάλεια των τροφίμων” σε κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες θα διοχετεύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, θα συντονίζει και θα διεξάγει εικονικές ασκήσεις αντιμετώπισης κρίσεων.

Τα μέτρα αυτά θα υποβληθούν εκ νέου για έγκριση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τις 9-10 Οκτωβρίου.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι θα ήθελε να δει βελτίωση στην επικοινωνία μεταξύ των κρατών μελών και μια πιο συνεκτική και συντονισμένη προσέγγιση για το μέλλον, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση τέτοιων περιστατικών.

“Πράγματι, οι περιπτώσεις απάτης σε τρόφιμα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καταστροφή της εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένες βιομηχανίες τροφίμων. Οι λανθασμένες πρακτικές και οι πρακτικές απάτης μερικών δεν πρέπει να έχουν τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα”, σημείωσε στην τοποθέτησή του.

“Πιστεύω ότι είχαμε μια ανοικτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με παρελθούσες, τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από την Κομισιόν”, ανέφερε μετά τη συνάντηση και συμπλήρωσε ότι “ο σημερινός διάλογος μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε διάφορες στρατηγικές και συστηματικές ενέργειες που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο ΕΕ”.

“Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί συλλογική ευθύνη”, αναφέρει ο Επίτροπος. “Η μεγάλη προσφορά τροφίμων δημιουργεί προκλήσεις που απαιτούν από εμάς να διατηρήσουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα και διαδικασίες ανίχνευσης της απάτης σε τρόφιμα και να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα”, είπε. “Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες που συμφωνήσαμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ακριβώς αυτό”, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy