ΕΕ-ΗΒ καταγράφουν πρώτα σημεία σύγκλισης Brexit

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την τακτική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, του απεσταλμένου του ΗΒ Ντέιβιντ Ντέιβις και πολυμελούς ομάδας αξιωματούχων (περί τα 98 άτομα από την πλευρά των Βρετανών).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη συνέχεια Ντέιβις και Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές πέρασαν πλέον στην ουσία των προτάσεων των δύο πλευρών και στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των ανοιχτών ζητημάτων, σε αντίθεση με το ό,τι συνέβη κατά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο, οπότε και ετέθησαν μόνο θέματα ατζέντας στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ έγινε μια συγκεκριμένη προσπάθεια να εντοπιστούν τα ζητήματα σύγκλισης και τα ζητήματα όπου υπάρχει συμφωνία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε αναλυτικά ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό των δικαιωμάτων των πολιτών και συγκεκριμένα οι νομικές διασφαλίσεις.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η πλευρά της ΕΕ επιθυμεί η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων να γίνει μέσω της δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ, ενώ η βρετανική πλευρά δεν μπορεί προς το παρόν να το αποδεχθεί. Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες της ΕΕ δικαιούνται πλήρους νομικής καθαρότητας και εγγυήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιές όσο και κατά τον Ντέιβιντ Ντέιβις, το ΗΒ αποδέχθηκε πως θα έχει κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις προς την ΕΕ και πλέον στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει ο ακριβής υπολογισμός αυτών των απαιτήσεων, κάτι στο οποίο ο Μ. Μπαρνιέ επέμεινε.

Ο Ντέιβις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι “δεν είμαστε σε ένα παιχνίδι αναγκαστικής παραδοχής των οικονομικών υποχρεώσεων, οι διαπραγματεύσεις μόλις αρχίζουν”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και αυτή είναι μια σοβαρή απόφαση”, είπε, “την παίρνουμε σοβαρά”. “Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά χρειαζόμαστε σαφή και συνολική εικόνα, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις”.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές είχαν την πρώτη ενδελεχή συζήτηση για την κατάσταση στη Β.Ιρλανδία και σημείωσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη δουλειά για αν προστατευτεί η συνεργασία και η ελευθερία διακίνησης μεταξύ Βορρά και Νότου.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, η βρετανική αντιπροσωπεία έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τέσσερις αρχές: τη σκληρή δουλειά, τη συμφωνία που θα αφορά θα καλύπτει και θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, τη διαρκή ενημέρωση του κοινοβουλίου και τη συνέχιση της συνεργασία του ΗΒ στο πλαίσιο της ΕΕ με όλα τα κράτη μέλη.

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αρχίζει η καταγραφή των απόψεων των δύο πλευρών και επεσήμανε ότι το ΗΒ έκανε μια καθαρή προσφορά για τα δικαιώματα των πολιτών και η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy