Εφαρμογή του Κανονισμού για προεδρίες Επιτροπών ζητά το ΑΚΕΛ

Την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών ζητά το ΑΚΕΛ.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Στεφάνου δήλωσε:

«Αυτό που πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει, πριν συζητήσουμε τις προεδρίες των επιτροπών, είναι να συμφωνηθεί η πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής που καθορίζει τι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα τα οποία έχουν δικαίωμα να κατέχουν προεδρίες επιτροπών.

»Μέχρι τώρα αυτός ο Κανονισμός δεν έχει εφαρμοστεί, για αυτό και εμείς ως Κόμμα τον περασμένο Νοέμβριο εγείραμε το θέμα της εφαρμογής του Κανονισμού καταθέτοντας και συγκεκριμένη τροπολογία για το εκλογικό ποσοστό και τον αριθμό των εδρών που καθορίζουν τι είναι Κοινοβουλευτικό Κόμμα.

»Με τον υφιστάμενο κανονισμό, ένα κόμμα είναι κοινοβουλευτικό, άρα έχει δικαίωμα για προεδρίες, όταν έχει 12% εκλογικό ποσοστό ή κατέχει εφτά έδρες.

»Εμείς με την πρόταση που καταθέσαμε τον περασμένο Νοέμβριο προτείνουμε τη μείωση του ποσοστού σε 7% και τον αριθμό τον εδρών από εφτά σε τέσσερις.

»Αυτό που ζητούμε λοιπόν εμείς είναι να συζητήσουν πρώτα οι πολιτικές δυνάμεις τον Κανονισμό και όταν και εφόσον συμφωνήσουμε για το τι προβλέπει ο Κανονισμός, τότε αυτός ο Κανονισμός να εφαρμοστεί.

»Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σιγά- σιγά να βάλουμε μια τάξη στη λειτουργία της Βουλής ως ένα αναγκαίο βήμα για να βελτιώσουμε και την εικόνα που εκπέμπει το Νομοθετικό Σώμα.

»Αυτό που ζητούμε είναι πρώτα να συζητηθεί το θέμα του Κανονισμού τη Δευτέρα στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τα εντός της Βουλής Κόμματα.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy