Έφεση στην απόφαση απόρριψης της αίτησης του για αποφυλάκιση καταχώρησε ο Ρ. Ερωτοκρίτου

Ο καταδικασθείς τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως με την αίτηση του ζητούσε τον έλεγχο της νομιμότητας της κράτησης του και την άμεση απελευθέρωση του, στη βάση ισχυρισμού ότι η διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον του Κακουργιοδικείου ήταν άκυρη και παράνομη εξ υπαρχής.
 
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, εφόσον κατά το χρόνο έναρξης της ποινικής δίωξης εναντίον του κατείχε το αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, μέχρι την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπηρετούσε «υφ` ους όρους οι δικασταί του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Συνεπώς, υποστήριζε, ετύγχαναν εφαρμογής στην περίπτωση του οι πρόνοιες του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ.154 και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά του Άρθρου 112, στη βάση των οποίων απολάμβανε «πλήρους ασυλίας».
 
Το Δικαστήριο στην απόφαση του σημείωνε ότι «ο αιτητής έχει καταδικασθεί και εκτίει ποινή φυλάκισης η οποία του επιβλήθηκε από αρμόδιο Δικαστήριο, με δεδομένο ότι στη δικαιοδοσία του Κακουργιοδικείου εμπίπτουν υποθέσεις του αυτού είδους με την υπόθεση στην οποία ο αιτητής κρίθηκε ένοχος”.

“Η απελευθέρωση του αιτητή περνά μέσα από την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και να είναι ισχυρή, γεγονός το οποίο αυτοτελώς…σφραγίζει την τύχη της αίτησης, αφού δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος habeas corpus προς έλεγχο της νομιμότητας της εν λόγω απόφασης”, όπως αναφέρεται στην απόφαση.
 
Η Δικαστής του Ανωτάτου που εξέτασε την αίτηση σημείωνε επίσης ότι “η νομιμότητα της καταδίκης και της επιβληθείσας στον αιτητή ποινής μπορεί να αμφισβητηθεί αποτελεσματικά με το ένδικο μέσο της έφεσης, δικαίωμα που ο αιτητής έχει ήδη ασκήσει με την καταχώρηση, στις 7.3.2017, σχετικής ειδοποίησης, δηλαδή πριν από την καταχώρηση της υπό εξέταση αίτησης».
 
«Η παράλληλη, όμως, υιοθέτηση των δύο ένδικων μέσων, της έφεσης και της αίτησης, για την επιδίωξη όμοιου σκοπού, δηλαδή την απελευθέρωση του αιτητή, συνιστά κατάχρηση διαδικασίας, καθιστώντας την αίτηση απορριπτέα και για αυτό το λόγο”, καταλήγει η απόφαση.

 

 

Συστάθηκε το νέο τριμελές εφετείο που θα εκδικάσει τις εφέσεις των καταδικασθέντων στην υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου


Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δέσπω Μιχαηλίδου, Μιχαλάκης Χριστοδούλου και Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου θα απαρτίζουν το νέο τριμελές Εφετείο που συστάθηκε για να εκδικάσει τις εφέσεις που καταχώρησαν στο Ανώτατο οι τέσσερις καταδικασθέντες στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Η ακρόαση των εφέσεων ορίστηκε για την Τρίτη, 23 Μαΐου και ώρα 11 το πρωί.

Εκτός από τον τέως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέως, έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που τους επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1η Μαρτίου καταχώρησαν επίσης οι Παναγιώτης Νεοκλέους, Ανδρέα Κυπρίζογλου και το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

Οι δικαστές Μύρων Νικολάτος και Λεωνίδας Παρπαρίνος, επικαλούμενοι κώλυμα λόγω συγγένειας τους με πρόσωπα που εργοδοτούνται στη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Νεοκλέους και ΣΙΑ ΔΕΠΕ, είχαν ζητήσει την εξαίρεσή τους από τη σύνθεση του Εφετείου που είχε αρχικά αναλάβει την εκδίκαση των εφέσεων.

Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη ακρόαση της αίτησης που καταχώρησε η υπεράσπιση του κ. Νεοκλέους για επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης του,  ο Πρόεδρος του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος ανέφερε ότι ο εφεσείων Παναγιώτης Νεοκλέους είναι γνωστό του πρόσωπο το οποίο είχε μεσολαβήσει για την πρόσληψη στη δικηγορική εταιρεία Α. Νεοκλέους της κόρης της συζύγου του από προηγούμενο γάμο, η οποία συνεχίζει, όπως είπε, να υπηρετεί μέχρι σήμερα στην εν λόγω εταιρεία.

Ανέφερε ακόμη ότι  η νύμφη του κ. Παρπαρίνου, δηλαδή η σύζυγος του γιου του, εργάζεται επίσης  στη δικηγορική εταιρεία Νεοκλέους, ενώ ο ίδιος είναι συγγενής και συγκεκριμένα δεύτερος ξάδελφος με μια εκ των μαρτύρων στην υπόθεση.

Ο κ. Νικολάτος έδωσε τότε οδηγίες προς το Πρωτοκολλητείο όπως ορίσει την υπόθεση ενώπιον άλλου αρμοδίου Εφετείου, προσθέτοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση του αιτήματος για επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης. Ανέφερε ακόμη ότι το Εφετείο θα εξέταζε επίσης και ενδεχόμενο αίτημα για συνεκδίκαση των εφέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινής φυλάκισης 3,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και ποινή φυλάκισης  1,5 έτους στην κατηγορία  της κατάχρησης εξουσίας. Στον Παναγιώτη Νεοκλέους, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και στον Ανδρέα Κυπρίζογλου επιβλήθηκε ποινή 1,5 έτους στην κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Στο δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο €70.000 στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού.Η απόφαση προνοούσε άμεση φυλάκιση για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Παναγιώτη Νεοκλέους και αναστολή φυλάκισης για τον Ανδρέα Κυπρίζογλου. Οι ποινές φυλάκισης για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου συντρέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξέδωσε, την ίδια μέρα που επιβλήθηκε και η ποινή, ανακοίνωση κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «γνωστό παραθεσμικό κύκλωμα της πρωτεύουσας» και προσθέτοντας ότι «Θα τα πούμε ξανά με τους «παραθεσμικούς», σε άλλα δικαστήρια, εντός και εκτός Κύπρου”.

Ανακοίνωση την ίδια μέρα είχε εκδώσει και το Γραφείο Α. Νεοκλέους εκφράζοντας την πρόθεση του να προχωρήσει σε έφεση εναντίον της απόφασης του τριμελούς Κακουργιοδικείου, χαρακτηρίζοντας την «ως άδικη και σκληρή». Σημείωνε επίσης ότι τόσο η απόφαση, όσο και οι ποινές που επιβλήθηκαν προστίθεται, “είναι αδικαιολόγητα λανθασμένες και ως τέτοιες θα ανατραπούν στο Εφετείο, όπου θα αποταθούμε και θα επιζητήσουμε τη δικαίωση μας”.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy