‘Εφυγε η Ίρμα αλλά ήρθε ο «τυφώνας» των πολιτικών ηγετών

Τις πληγείσες περιοχές στον Άγιο Μαρτίνο μία εβδομάδα μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω εντονότατης πολιτικής αντιπαράθεσης για καθυστερημένη αντίδραση των γαλλικών αρχών στην παροχή βοήθειας αλλά και υποβάθμιση του μεγέθους της καταστροφής στις αρχικές εκτιμήσεις.

«Δεν θέλω μια απλή ανακατασκευή του Αγίου Μαρτίνου. Αυτό που συνέβη συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν πολύ επισφαλή, ότι η παροχή αγαθών όπως η ύδρευση, η ηλεκτρική ενέργεια, το διαδίκτυο κ.λπ. ήταν υπερβολικά εύθραυστα, ότι ο σχεδιασμός των κατοικιών δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος για τον σχετικό κίνδυνο. Αυτό που πλέον θέλω και μπορούμε να το κάνουμε είναι να γίνει ο Άγιος Μαρτίνος πρότυπο για άλλες τέτοιες περιοχές», είπε ο Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος ποστήριξε πως προτεραιότητα είναι να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητά της, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Άγιο Μαρτίνο και άλλοι τέσσερις στην ολλανδική πλευρά του νησιού, φτάνοντας σε τουλάχιστον 37 τον αριθμό των νεκρών από την Ίρμα στα νησιά της Καραϊβικής.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος, που επισκέφθηκε την τελευταία ημέρα της παρουσίας του εκεί τα νησιά Σάμπα και Άγιο Ευστάθιο στις Αντίλες. Σύμφωνα με τον Ολλανδικό Ερυθρό Σταυρό πάνω από 200 άτομα εξακολουθούν να αγνοοούνται, αλλά με τις επικοινωνίες σε πολλές περιοχές να μην έχουν αποκατασταθεί και το 90% των κτηρίων κατεστραμένα, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι από αυτούς ενδεχομένω

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.