Έφοδος της αστυνομίας, τέλος στην ομηρία

Ο φερόμενος τρομοκράτης

H κατάσταση ομηρίας στο καφέ του Σίδνεϊ τερματίστηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη (τοπική ώρα), μετά από σχεδόν 16 ώρες αγωνίας, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν έφοδο κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. “Η πολιορκία έληξε” ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (18:00 ώρα Κύπρου) η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Μισή ώρα νωρίτερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εμφανίστηκαν φλόγες από το σημείο όπου βρίσκεται το Lindt Chocolat Cafe, στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Αμέσως μετά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στο καφέ ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο δράστης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 7, άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας επικράτησε σύγχυση. Eνα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο κτίριο ενώ διασώστες και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν την ίδια ώρα στο καφέ, προφανώς αναζητώντας τυχόν εγκλωβισμένους ομήρους.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ο δράστης ήταν ένας Ιρανός, ο Μαν Χαρόν Μονίς. Η εφημερίδα The Australian ανέφερε ότι ο Μονίς είχε στείλει προσβλητικές επιστολές στις οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Είχε επίσης κατηγορηθεί για συνέργεια στον φόνο της πρώην συζύγου του αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Η εφημερίδα, που δεν τον κατονομάζει, γράφει ότι ο δράστης ήταν 49 ετών και έφτασε στην Αυστραλία το 1996. Ζούσε στα προάστια του Σίδνεϊ και ήταν “ριζοσπαστικός ισλαμιστής”. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, αναφέροντας μόνο ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη. Τα κίνητρα του Μονίς παραμένουν ασαφή, μολονότι υποχρέωσε τους ομήρους να κρατήσουν μια σημαία μπροστά από ένα παράθυρο του καφέ που έβλεπε στον δρόμο και ήταν μερικώς ορατή απ` έξω. Στη σημαία αυτή, μαύρου χρώματος, φαίνεται ότι είχε γράψει με αραβικούς χαρακτήρες τη φράση “Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του”.

Ο Κρις Ρίζον, δημοσιογράφος του Channel 7 που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καφέ, έγραψε στο Twitter: “Μετρήσαμε περίπου 15 ομήρους (…) γυναίκες, άνδρες, νέους, γέρους, όχι όμως παιδιά. Βλέπουμε ότι ο δράστης τους αναγκάζει να στέκονται όρθιοι μπροστά στα παράθυρα, κάποιες φορές επί δύο ώρες”.

Το Μάρτιν Πλέις είναι το οικονομικό κέντρο του Σίδνεϊ και φιλοξενεί πολλά κυβερνητικά κτίρια, όπως το γραφείο του πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικ Μπερντ και την έδρα της Κεντρικής Τράπεζας. Χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο Σίδνεϊ συνελήφθη ένας 25χρονος που πιστεύεται ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αυστραλία. Ο αρχηγός της αστυνομίας διευκρίνισε όμως ότι δεν πιστεύει πως οι δύο υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy