Ευθύνες Αναστασιάδη

Του Θεοχάρη Μασούρα*

Αυτός που κυβερνά ένα κράτος είναι και ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματά του. Όχι αδικαιολόγητα, λοιπόν, οι ευθύνες εστιάζονται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού σε κρίσιμες, ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανέλαβε τις ευθύνες του: Σχέδιο Ανάν 2004, Σχέδιο Γκουτέρες 2017 και κυρίως στις προτάσεις Ακιντζί, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και του προεδρικού αξιώματος. Το 2004, ενώ ηγήθηκε του ιστορικού Ναι στο σχέδιο Ανάν, εντούτοις δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, αλλά ούτε τους συναγερμικούς ψηφοφόρους. Έκαστος, κύριε πρόεδρε, ανεξαρτήτως  των προθέσεών του, κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Το κυριότερο όμως, που καθιστά ελλιπή την υπευθυνότητα του Προέδρου, είναι ότι μετά το «ηχηρό ΟΧΙ» ουδέν έπραξε για να πείσει το λαό για τη λανθασμένη του απόφαση και για την αναγκαιότητα της συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους, στη βάση της ΔΔΟ. Είναι τυχαίο μήπως το γεγονός ότι οι φανατικότεροι αντιομοσπονδιακοί, που συνεχώς αυξάνονται, είναι στο χώρο του ΔΗΣΥ; Είναι τυχαίο μήπως το δημοσκοπικό αποτέλεσμα ότι οι πλέον αποδεκτικοί μιας ομοσπονδιακής λύσης βρίσκονται στην Αριστερά, παρόλο που το ΑΚΕΛ ήταν εναντίον του Σχεδίου Ανάν; Το ΑΚΕΛ βέβαια καλλιέργησε την κουλτούρα της συνύπαρξης, ενώ ο ΔΗΣΥ δεν το έπραξε. Μήπως ο Πρόεδρος στερείται βασικών αρετών, που σε κρίσιμες ώρες θα λειτουργήσουν θετικά για την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης; Μήπως δηλαδή στερείται της αποφασιστικότητας, της ταπείνωσης, της αυθεντικής ιστορικής γνώσης και της διαλεκτικής; Οι ευθύνες, όμως, του Αναστασιάδη, γίνονται πιο έντονες με την εν γένει στάση που τήρησε στην πρόσφατη πρόταση Ακιντζί. Την ώρα που οι πρωταγωνιστές του παγκόσμιου γίγνεσθαι, Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κομισιόν, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Μεγάλες Δυνάμεις, υιοθέτησαν τις θέσεις Ακιντζί, ο Αναστασιάδης δεν απάντησε παρά μόνο ανοητολογούσε πως ο Ακιντζί αναφερόταν σε κίβδηλο σχέδιο Γκουτέρες!

«Οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι θα μπορούν εσαεί να ταΐζουν κουτόχορτο το λαό και να καλλιεργούν αυταπάτες, αποφεύγοντας την ανάληψη ευθυνών», σημειώνει η Ελένη Μαύρου στη «Χαραυγή», στις 16 Μαΐου 2018. Πόσο ειλικρινής είναι ο Πρόεδρος όταν διακηρύσσει ότι «θέλει λύση χθες», από τη στιγμή που οι δύο ηγήτορες εναντίον του σχεδίου Ανάν, Μαυρογιάννης και Προδρόμου, είναι οι βασικότεροι συνεργάτες του και στη σημερινή φάση του Κυπριακού; Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι όταν μια εκ των πρώτων ενεργειών του, όταν ανέλαβε την προεδρία της πρώτης πενταετίας, ήταν να ακυρώσει όλα τα προγράμματα και τις εγκυκλίους στα σχολεία, που αναφέρονταν στην καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης; Αναφέρομαι στις εγκυκλίους που εκδόθηκαν από τους Υπουργούς Παιδείας, Ανδρέα Δημητρίου και Γιώργο Δημοσθένους επί διακυβερνήσεως Δημήτρη Χριστόφια.

Κύριε Πρόεδρε, εάν δεν επιθυμείτε να σας καταγράψει η αδέκαστη ιστορία, ως τον ηγέτη της Κύπρου που φοβούμενος να επωμιστεί το βάρος του ιστορικού συμβιβασμού επέλεξε τη διχοτόμηση, αρπάξτε την πρόταση Ακιντζί από τα μαλλιά. Εξάλλου η πρόταση του Τ/κ ηγέτη βρίσκεται σε αρμονία με τις πάγιες θέσεις της ε/κής πλευράς: κατάργηση εγγυήσεων και μονομερούς επεμβάσεως της Τουρκίας, αποχώρηση του κατοχικού στρατού με παραμονή μόνο 950 Ελλαδιτών και 650 Τούρκων, αντιμετώπιση εδαφικού, μίνιμουμ 28,2% και μάξιμουμ 29,2% και επιστροφή της Μόρφου. Από την απόφασή σας, κύριε Πρόεδρε, θα αποδείξετε πόσο μεγάλος ή μικρός ηγέτης είστε!

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής Σχολείων Μ. Εκπαίδευσης

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy