Ευθύνες σε εταιρεία και κυβέρνηση για το λιμάνι

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Στην «απροετοίμαστη» Eurogate ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο λιμάνι Λεμεσού ο ΔΗΣΥ, ενώ το ΑΚΕΛ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία. Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο για ασάφειες στη σύμβαση, οι οποίες ευνοούν τη Eurogate.

Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, επέρριψε τις ευθύνες για το χάος στο λιμάνι, στην εταιρεία η οποία ήταν, όπως είπε, απροετοίμαστη.

Σήμερα, πρόσθεσε, που βελτιώθηκε η κατάσταση έχουμε ξεπεράσει σε αποδοτικότητα τον μέσο όρο αποδοτικότητας της Αρχής Λιμένων.

Υπερασπίστηκε επίσης τους ιδιώτες λέγοντας ότι η εταιρεία είναι η πρώτη που θα τρέξει να διορθώσει τυχόν λάθη για να διατηρήσει το καλό όνομα που έχει διεθνώς.

Επεσήμανε επίσης ότι για να θεωρηθεί επιτυχημένη η παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού στη Eurogate, η εταιρεία πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αυξήσει τον τζίρο στη Λεμεσό κατά 30%.

Λουκαΐδης: Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των βουλευτών

Το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού σε περίπτωση που εντοπιστούν ετεροβαρείς όροι για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, τονίζοντας ότι στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, δεν δόθηκε καμία εξήγηση στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους βουλευτές.

Δεν υπήρξε, είπε, καμία διάθεση ανάληψη ευθύνης από τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με δογματισμό επέμεινε στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων κάνοντας παράλληλα λόγο για σκανδαλώδεις όρους της σύμβασης.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι μόλις χθες δόθηκε στους βουλευτές η σύμβαση αλλά ο υπουργός αρνείτο να την στείλει, παρά το γεγονός ότι η Βουλή τη ζητούσε επίμονα εδώ και ένα χρόνο. Επίσης, ο Υπουργός δεν απάντησε στους βουλευτές, προς τί η εμπιστευτικότητα αφού σε όλη την Ευρώπη ισχύει η πλήρης διαφάνεια. Δεν απάντησαν, είπε ο κ. Λουκαϊδης, για ποιες πρόνοιες πρέπει να υπάρχει εμπιστευτικότητα και πώς επηρεάζεται αρνητικά το κράτος από τυχόν δημοσιοποίηση.

Κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι το κόστος ανέβηκε πάρα πολύ και επηρεάζει τις εξαγωγές πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών εταιριών, ενώ στις εισαγωγές το αυξημένο κόστος θα μετακυληστεί στους καταναλωτές.

Θεολόγου: Ασάφειες υπέρ… της εταιρείας

Τα συμβόλαια για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού είναι γεμάτα ασάφειες και όλες είναι προς όφελος της διαχειριστικής εταιρείας, κατήγγειλε στον ΑΣΤΡΑ η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Αννα Θεολόγου. Ανέφερε ότι η νομική υπηρεσία είχε ενστάσεις στα θέματα των συμβολαίων, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε από μόνη της στην υπογραφή των συμβολαίων και έχει ευθύνη.

Η κ. Θεολόγου είπε ότι θα αναμένουν τη Νομική Υπηρεσία να τοποθετηθεί ενώπιον των βουλευτών και να αναφέρει τις ενστάσεις της για τα συμβόλαια.

Υπέδειξε επίσης ότι η μεταβατική περίοδος δεν χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε. Περάσαμε, όπως είπε, στην ιδιωτικοποίηση χωρίς να γίνει προεργασία και αυτό το πληρώνουμε σήμερα.

Εισηγήθηκε επίσης, να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού η Αρχή Λιμένων μέχρι να λειτουργήσουν όλα τα συστήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy