Ευθύνες στις ιστοσελίδες P2P για τα πνευματικά δικαιώματα

Ευθύνες στους διαχειριστές ιστοσελίδων για προσβολή δικαιωμάτων του δημιουργού καταλογίζει με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της ΕΕ, κρίνοντας σε υπόθεση χρήσης της γνωστής πλατφόρμας διαδικτυακής ανταλλαγής προστατευόμενων έργων, «The Pirate Bay» από συνδρομητές δύο συγκεκριμένων παρόχων internet.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι μολονότι τα έργα αυτά τα ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι χρήστες της πλατφόρμας ανταλλαγής, ο ρόλος των διαχειριστών της είναι καθοριστικός όσον αφορά τη διάθεση των έργων στο κοινό.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο κρίνει τα εν λόγω έργα τα ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι χρήστες της πλατφόρμας ανταλλαγής, πλην όμως ο ρόλος των διαχειριστών της είναι καθοριστικός όσον αφορά τη διάθεση των έργων στο κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι, χάρη στην ευρετηρίαση και την αρχειοθέτηση των αρχείων torrent από τους διαχειριστές της πλατφόρμας, οι χρήστες της μπορούν ευχερώς να εντοπίσουν και να κατεβάσουν στους υπολογιστές τους τα έργα στα οποία τα αρχεία torrent παραπέμπουν.

Επιπλέον, το ΔΕΕ αναφέρει ότι το «The Pirate Bay» παρέχει στους χρήστες μηχανή αναζήτησης και κατατάσσει τα έργα σε κατηγορίες με κριτήριο τη φύση τους, το είδος τους ή τη δημοφιλία τους. Περαιτέρω, οι διαχειριστές απαλείφουν τα εσφαλμένα ή απαρχαιωμένα αρχεία torrent και ελέγχουν συστηματικά το περιεχόμενο ορισμένων εξ αυτών, ενώ η διαχείριση πλατφόρμας όπως το «The Pirate Bay» έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο, πραγματοποιεί σημαντικά διαφημιστικά έσοδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy