Έγινε ζημιά στην παραλία…

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του Υπουργού Γεωργίας ότι δεν έγινε ζημιά στην παραλία του ξενοδοχείου Άνασσα, δήλωσε στον Άστρα ο επαρχιακός γραμματέας των Οικολόγων Πάφου, Ανδρέας Ευλαβής. Διερωτήθηκε για ποιο λόγο, τότε, η επαρχιακή διοίκηση διέκοψε τις εργασίες. Ανέφερε επίσης ότι έγινε περιβαλλοντική καταστροφή στον α’ ή β’ βαθμό. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει επαρκής επιτήρηση των παραλιών.

Τα κτυπήματα στη φύση το ένα πίσω από το άλλο…

Η Terra Cypria -το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος– επισημαίνει την «καταστροφική παρέμβαση» στην περιοχή του Ακάμα και διερωτάται εάν θα επιβληθούν πρόστιμα και ώς πότε θα συνεχιστεί η καταστροφή της φύσης. «Εδώ και μέρες παρατηρούμε τη μια καταστροφική παρέμβαση μετά την άλλη στην περιοχή του Ακάμα, με αρνητικό αντίκτυπο στη φύση και κυρίως στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Τα κτυπήματα στη φύση έρχονται το ένα μετά το άλλο. Παράνομα αναψυκτήρια και εστιατόρια, γάμοι πολυτελείας πάνω στην παραλία, δίπλα από τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών, βανδαλισμοί φωλιών χελωνών από τετράτροχες και ποιος ξέρει τι άλλο που δεν εντοπίστηκε μέχρι σήμερα», σημειώνει η Terra Cypria.

 

Κατακερματισμός εξουσιών

Σύμφωνα με την Terra Cypria, «μεγάλη ευθύνη για τα τεκταινόμενα και την ανοχή που επιδεικνύεται έχει και ο κατακερματισμός των εξουσιών» και εξηγεί ότι «το ένα τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας έχει την ευθύνη για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας και το άλλο τμήμα έχει την ευθύνη για την εφαρμογή μιας άλλης νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της φύσης, ενώ την ευθύνη για την εφαρμογή του Περί Προστασίας Παραλιών Νόμου την έχει η Επαρχιακή Διοίκηση». «Όπως είναι λογικό, με τον κατακερματισμό των εξουσιών υπάρχει ασυνεννοησία και καθυστέρηση για άμεση αντίδραση και λήψη αποφάσεων. Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria απαιτεί από την κυβέρνηση να εξεύρει άμεσα ένα τρόπο χειρισμού παρόμοιων περιστατικών, να λάβει αποτελεσματικές δράσεις στο πεδίο και να επιβάλει ποινές στους παρανομούντες», αναφέρει. Προσθέτει ότι «είναι προφανές πλέον ότι σήμερα δεν υπάρχει ικανοποιητικός μηχανισμός για επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών για την αποφυγή παρανομιών και την επιβολή προστίμων». «Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία της φύσης και στην αποφυγή παρόμοιων καταστρεπτικών περιστατικών για τη φύση. Δεν είναι πλέον επιτρεπτό να παρατηρούνται παρανομίες που δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές στη φύση και οι αρμόδιες αρχές να ενημερώνονται αργοπορημένα και να μην μπορούν να αντιδράσουν άμεσα και κατασταλτικά», σημειώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy