Αίγυπτος: 41 δικαστές στη σύνταξη γιατί στήριξαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Αιγυπτιακό πειθαρχικό δικαστήριο υποχρέωσε σήμερα 41 δικαστές σε συνταξιοδότηση επειδή είχαν υποστηρίξει τους εκτός νόμου Αδελφούς Μουσουλμάνους, δήλωσαν δικαστικές πηγές, σ’ ένα πλαίσιο σαρωτικής καταστολής της πολιτικής διαφωνίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή καταστολή σε βάρος των ισλαμιστών, καθώς και σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της που υποστηρίζουν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, αφότου ο τότε αρχηγός του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον δικαστή Ναμπίλ Ζάκι δεν αιτιολόγησε αμέσως την απόφασή του, όμως δικαστικές πηγές είπαν πως 31 από τους δικαστές συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά επειδή είχαν υπογράψει μια δήλωση που καταδίκαζε την καθαίρεση του Μόρσι.

Άλλοι 10 παύονται από τις θέσεις τους επειδή συμμετείχαν στην ομάδα “Δικαστές για την Αίγυπτο” η οποία υποστήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πριν από την καθαίρεση του Μόρσι, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία απαγορεύει στους δικαστές να εμπλέκονται στην πολιτική, όμως επικριτές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν πως το Πειθαρχικό Συμβούλιο κάνει τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για δικαστές που υποστηρίζουν ανοικτά την κυβέρνηση του Σίσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος πέρυσι.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως ουδέποτε επεμβαίνει στο έργο της.

“Η απόφαση σοκάρει και είναι μια σφαγή των δικαστών”, δήλωσε προς το Ρόιτερς ο Αχμεντ Ελ-Χατίμπ, ένας από τους τιμωρηθέντες δικαστές. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για το αν υποστηρίζει ή όχι τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οι δικαστές έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 63 μεσαίου επιπέδου στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επίθεση σε αρχηγείο της αστυνομίας και για εξώθηση σε βία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Άκλλοι 13 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατοχή όπλων και πυρομαχικών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας προκάλεσε σήμερα τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων έξω από ένα υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Αλεξάνδρεια, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα μιας επενδυτικής διάσκεψης στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, μέσω της οποίας η Αίγυπτος επιδιώκει να προβάλει μια εικόνα σταθερότητας και να προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια.

ΚΥΠΕ

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.