Αίγυπτος: Δικαστήριο ενέταξε την Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Aιγυπτιακό δικαστήριο πρόσθεσε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανέφεραν δικαστικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές κατηγορούν την ισλαμιστική οργάνωση ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές που εξαπολύουν επιθέσεις στην χερσόνησο του Σινά. 

Στα τέλη Ιανουαρίου, δικαστήριο είχε εντάξει την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Χαμάς πρέπει να συμπεριλήφθη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων» δήλωσε ο Σάμιρ Σάμπρι, ένας από τους δικηγόρους που κατέθεσε το αίτημα εναντίον της Χαμάς στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ενώ η απόφαση που ελήφθη τον Ιανουάριο εναντίον της Χαμάς στοχοθετούσε μόνο την ένοπλη πτέρυγα, η σημερινή απόφαση αναμένεται να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η Χαμάς καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας την «όνειδος που αμαυρώνει την φήμη της Αιγύπτου».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι έκανε λόγο για μία «απεγνωσμένη απόπειρα (της Αιγύπτου) να εξαγάγει τις αιγυπτιακές κρίσεις» και προειδοποίησε για μία «επικίνδυνη κλιμάκωση». 

«Η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου να συμπεριλάβει το κίνημα της Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι σοκαριστική και επικίνδυνη και στοχοθετεί τον παλαιστινιακό λαό και τις δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς στη Γάζα.

Η απόφαση αυτή «δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στο κίνημα της Χαμάς, που απολαμβάνει το σεβασμό των πολιτών και των ηγετών των αραβικών λαών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy