Εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων του ΟΧΣ

Μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης έχει αποδείξει την ικανότητά του να εξελίσσεται, να προοδεύει και να αντεπεξέρχεται τις δυσκολίες -σήμερα λειτουργεί πέντε καταστήματα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της ελεύθερης Κύπρου- και μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες προσφοράς αποκτά το δικό του σπίτι, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού, χωρητικότητας τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που κόστισε 10 εκ. ευρώ.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την προσφορά του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης – ενός άκρως επιτυχημένου οργανισμού, όπως σημείωσε, που από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα έχει διευκολύνει πλήθος Κυπρίων να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Από το 1980, σημείωσε, που ιδρύθηκε επί προεδρίας του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, στο πλαίσιο της πρόθεσης της τότε Κυβέρνησης, και ακολούθησαν οι μετέπειτα, προκειμένου το κράτος να αναπτύξει πολιτικές που θα διευκολύνουν τους πολίτες να εξασφαλίζουν στεγαστικά δάνεια, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των μακροπρόθεσμων στεγαστικών δανείων στη χώρα μας.

Με τη συνεχή και αδιάλειπτη στήριξη όλων των Κυβερνήσεων, αλλά κυρίως και με την οικονομική αυτοδυναμία που στο μεσοδιάστημα ανέπτυξε, συνέχισε, ο Οργανισμός παραχωρεί δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, βοηθώντας έτσι τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ή με χαμηλά εισοδήματα, να αποκτήσουν στέγη.

Προτεραιότητα του Οργανισμού, είπε ο Πρόεδρος, στο σημερινό ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, είναι η διατήρηση του κοινωνικού του ρόλου. Κεντρικός άξονας των αλλαγών και προσαρμογών του Οργανισμού στα νέα δεδομένα είναι η διατήρηση της προσβασιμότητας των οικονομικά ευάλωτων οικογενειών σε χρηματοδοτικούς πόρους για την απόκτηση της πρώτης τους κατοικίας.

Συνεπώς, σημείωσε, δεν είναι τυχαίο που ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Στέγης ήταν από τους πρώτους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας μας που μετά την οικονομική κρίση προχώρησε στη μείωση του επιτοκίου του, προς όφελος των πολιτών και της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, από το 4,25% στο 3.75%.

Μετά από 35 χρόνια δράσης, και αφού προικοδοτήθηκε με 500 χιλιάδες λίρες μόνο από την τότε Κυβέρνηση – το μόνο φυσικά είναι σχετικό διότι τότε 500 χιλιάδες ισοδυναμούν με μερικά εκατομμύρια σήμερα – έχει καταφέρει μέχρι τώρα, είπε, να παραχωρήσει πάνω από 28 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, περίπου 4,800 δάνεια ύψους 265 εκ. ευρώ με κυβερνητικά κεφάλαια και περίπου 23,500 δάνεια ύψους 466 εκ. ευρώ με κεφάλαια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Οφείλω να αναφέρω, συνέχισε ο Πρόεδρος, πως ο Οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί κάτω υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, διαχειρίζεται και τα δάνεια που παραχωρούνται μέσω των Στεγαστικών Σχεδίων της Κυβέρνησης και μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Είπε ότι στις 24 Ιουνίου, πριν από μια βδομάδα, εγκρίθηκε από τη Βουλή και το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο ο Οργανισμός μαζί με το Συνεργατισμό εντάσσεται στη Μονάδα Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη αμεσότερης και στενότερης επαφής και συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε γραφειοκρατικά εμπόδια και άλλα προβλήματα να υπερπηδούνται ευκολότερα και ταχύτερα.

Έτσι, ανέφερε, ο Οργανισμός θα μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει πιο αποτελεσματικά το σημαντικό ρόλο του στην υλοποίηση της γενικότερης κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής του κράτους στο στεγαστικό τομέα.

Παρά το γεγονός, σημείωσε, ότι με την ένταξή μας στην ΕΕ οι κρατικές ενισχύσεις προς τον Οργανισμό σταμάτησαν διότι συγκατελέγησαν στις κατηγορίες εκείνες που θα προκαλούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό, ο Οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται μέσα από τη δική του συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική.

Η διαχρονική – και το τονίζω είπε ο Πρόεδρος, – διαχείριση του επέτρεψε να συσσωρεύσει κεφάλαια ικανά να απορροφήσουν τους κραδασμούς των οικονομικών κρίσεων που έπληξαν κατά καιρούς την Κύπρο, με αποκορύφωμα την πρόσφατη τραπεζική και οικονομική κρίση.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που έπρεπε κάτω από τις τότε συνθήκες να γίνει έγινε και σήμερα ευτυχώς στεκόμαστε στα πόδια μας”, πρόσθεσε.

Τα κεφάλαια του Οργανισμού, είπε ο Πρόεδρος, βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο των 108 εκ. ευρώ, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο εξαιρετικά ψηλό 18% και έτσι αποτελούν ισχυρή προστατευτική ασπίδα οι πολιτικές που ο Οργανισμός υλοποιεί.

“Σήμερα, η ρευστότητα του Οργανισμού βρίσκεται σε επίπεδα πέραν του 30%. Τα επίπεδα αυτά επιτρέπουν τη δανειοδότηση των νοικοκυριών που επιθυμούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία ή να αναβαθμίσουν την ιδιόκτητη κατοικία τους”, πρόσθεσε.

Κλείνοντας είπε πως η απόφαση και η έναρξη εκτέλεσης του έργου δεν ήταν επί των δικών του ημερών, αλλά επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy