Εγκαινιάστηκε το Ερευνητικό Κέντρο του ΓΤΠ – Δήμου Λάρνακας

Αρχείο 140 χρόνων για τους Λαρνακείς

Άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ένα τεράστιο αρχείο εφημερίδων το οποίο εκτείνεται 140 χρόνια πίσω έχουν πλέον οι ερευνητές, δημοσιογράφοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσω του Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του Δήμου Λάρνακας.

Το Ερευνητικό Κέντρο δημιουργήθηκε σε χώρο του κτιρίου της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας στη Λάρνακα, στον πρώτο όροφο και την περασμένη Δευτέρα 14 Μαΐου τελέστηκαν τα εγκαίνια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τη διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου.

Σύντομα, στον ίδιο χώρο θα μεταφερθεί και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας με το οποίο θα προκύψει ένα ολοκληρωμένο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού. Στο Ερευνητικό Κέντρο υπάρχει ένας ανεξάντλητος πλούτος πληροφοριών με Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο οποίο μπορεί κανείς να βρει αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878. Το υλικό βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή που καθιστά εύκολη την πρόσβαση και πολύ πρακτική την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την πληροφόρηση των πολιτών και εν γένει την πνευματική δημιουργία και αναδεικνύουν την ανάγκη επένδυσης στον άνθρωπο και την καλλιέργειά του. “Στόχος του Ερευνητικού Κέντρου είναι να φέρει τους δημότες της Λάρνακας πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τις πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες στην πόλη τους”, πρόσθεσε. Στον δικό της χαιρετισμό η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Σόφη Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου στη Λάρνακα εξυπηρετεί το στόχο της καλύτερης, ευκολότερης και πιο πρακτικής εξυπηρέτησης των δημοτών της Λάρνακας, αλλά και συνολικά όλων των πολιτών της Κύπρου.

Όπως είπε, το Αρχείο Εφημερίδων είναι πλέον προσβάσιμο και από το 2016 εντελώς δωρεάν μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, στα Ερευνητικά Κέντρα του Γραφείου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα προσθέτοντας ότι οι δημότες της Λάρνακας θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες εφημερίδες σε ψηφιακή μορφή στην πόλη τους.

Η κα Μιχαηλίδου είπε ακόμα ότι μετά και από την πρόσφατη υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους Πάφου και Αγίας Νάπας για τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στους δύο δήμους, η πλήρης αποκέντρωση του Αρχείου Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών επιτυγχάνεται, αφού πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy