Εγκληματική υπουργική αδιαφορία και συμπεριφορά

Πολυετής εμπαιγμός και σε απεργία δίψας η 8μελής οικογένεια απάτριδων

Σε απεργία δίψας κατήλθε έξω από το Υπ. Εσωτερικών από την περασμένη Δευτέρα μια οκταμελής οικογένεια απάτριδων Κούρδων από τη Συρία, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο από το 2006 και αιτούνται κυπριακή υπηκοότητα, αλλά εμπαίζονται με αλλεπάλληλες υποσχέσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Γεγονός που τους ανάγκασε στο να κατέλθουν σε απεργία δίψας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, αφού μιλάμε για πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Χθες η κοπέλα λιποθύμησε λόγω αφυδάτωσης.

Η οικογένεια είναι μέλος της διεθνώς αναγνωρισμένης ως διωκόμενης ομάδας Ajanib και αναγκάστηκε το 2006 να εγκαταλείψει την πατρίδα της και να έρθει στην Κύπρο, αφού η συριακή κυβέρνηση αρνιόταν να παραχωρήσει υπηκοότητα στα μέλη της.

Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια είχε συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής στο νησί για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, οι αρμόδιες Αρχές αρνήθηκαν να τους την παραχωρήσουν με αποτέλεσμα η οικογένεια να κατέλθει σε σειρά διαμαρτυριών.

Η πρώτη διαμαρτυρία έγινε το 2014 έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από 57 μέρες απεργίας πείνας και πέντε μέρες απεργίας δίψας, στον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας παραχωρήθηκε τελικά η κυπριακή υπηκοότητα, ενώ από τον τότε αρμόδιο υπουργό δόθηκαν υποσχέσεις στους υπόλοιπους ότι αυτή θα τους παραχωρηθεί σε ένα χρόνο, όταν θα είχαν συμπληρωθεί τα απαιτούμενα χρονικά κριτήρια για όλους.

Όμως, στις 27 Μαρτίου 2017 σε απαντητική επιστολή του προς την οικογένεια, το ΥΠΕΣ αρνήθηκε την παραχώρηση της υπηκοότητας.

Το καλοκαίρι του 2017 σε συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΣ ζητήθηκε από την οικογένεια να στείλουν επικαιροποιημένα στοιχεία. Τα στοιχεία δόθηκαν στο ΥΠΕΣ στις 11 Αυγούστου 2017, αλλά η οικογένεια δεν έλαβε καμία απάντηση. Στο μεταξύ υπήρξαν έντονες παραστάσεις και διαβήματα και από την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελ. Μαύρου, χωρίς και πάλι να ευαισθητοποιηθεί ο Υπ. Εσωτερικών. Οι γονείς μαζί με την κόρη τους διαμένουν διαμαρτυρόμενοι σε αντίσκηνα δίπλα από την είσοδο του Προεδρικού, ενώ τα τρία από τα τέσσερα αγόρια στο χώρο στάθμευσης δίπλα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρο Κυπριανού, αντί να δώσει λύση στο ανθρωπιστικό και χρόνιο αυτό πρόβλημα, τοποθετήθηκε προκλητικά για εκβιαστική διαμαρτυρία. «Το να κατασκηνώσεις έξω από το Υπουργείο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να διεκδικήσεις υπηκοότητα», ανέφερε. Εάν αποχωρήσουν, όπως είπε, θα λάβουν απάντηση εντός μιας βδομάδας.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, οι αιτούντες δεν τηρούσαν κατά τη διαδικασία εξέτασης της προηγούμενής τους αίτησης τα τυπικά κριτήρια, που είναι τα πέντε συνεχόμενα χρόνια νόμιμης διαμονής καθώς, όπως είπε, οι αιτούντες υπολογίζουν και τα χρόνια που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο.

Δεσμεύτηκε ωστόσο, μέσω της εφημερίδας μας, πως εάν υποβάλουν εκ νέου αίτηση, οι περισσότεροι θα πληρούν τα τυπικά κριτήρια -τα πέντε χρόνιακαι ίσως να δοθεί σε κάποιους υπηκοότητα. Ξεκαθάρισε πάντως πως η απόφαση θα ληφθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy