Εγκρίνεται ο Προϋπολογισμός με ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης

Δεκάδες τροπολογίες και αποκοπή των κονδυλίων που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, θα στηρίξει, όπως όλα δείχνουν και φέτος, τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία. Υπέρ του Προϋπολογισμού έχει τοποθετηθεί και επίσημα η Αλληλεγγύη. Σημειώνεται ότι από τον ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα απουσιάζει για λόγους υγείας ο βουλευτής Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου, ωστόσο δεν θεωρείται απουσία που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα για ψήφιση του προϋπολογισμού. Η ΕΔΕΚ αναμενόταν να αποφασίσει οριστικά ψες το βράδυ.

Όπως πληροφορείται η «Χ», το πιθανότερο είναι ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη δηλώσει και επίσημα ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό για το 2018. Το ίδιο έπραξε και το Κίνημα Οικολόγων αλλά και το ΕΛΑΜ (πλην του προϋπολογισμού αμυντικής θωράκισης). Η Συμμαχία Πολιτών με χθεσινή της ανακοίνωση ανέφερε ότι θα καταψηφίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, την οικονομική φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή το σύνολο του Προϋπολογισμού. Προς καταψήφιση του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι προσανατολίζεται και ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς. Σε κάθε περίπτωση οι ψήφοι των βουλευτών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης αρκούν για να συγκεντρωθεί ο αριθμός 29 ώστε να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ των πλείστων τροπολογιών που κατέθεσε το ΑΚΕΛ με σημαντικότερη την «αποκοπή» όλων των κονδυλίων που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις. Σημαντική κρίνεται και η τροπολογία του ΑΚΕΛ που δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να ενημερώνει τη Βουλή ανά εξάμηνο για τις δαπάνες που αφορούν την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Τροπολογίες έχει καταθέσει και το ΔΗΚΟ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα.

Δημήτρης Στρατής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy