Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για επέκταση του EFSI

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενέκρινε χθες την πρόταση της Κομισιόν για την επέκταση της ισχύος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) με στόχο επιπλέον επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, μετά και τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σύνθεση ολομέλειας.

Το σχέδιο του κανονισμού που ενέκριναν τα Κράτη Μέλη (στα οποία εναπόκειται πάντα η τελική απόφαση, βάσει της διαδικασίας) προβλέπει ότι η  διάρκεια ζωής του EFSI επεκτείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 , αυξάνεται ο επενδυτικός στόχος σε 500 δισ. ευρώ, αυξάνεται η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα οποία τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των εγγυήσεων μέχρι τα μέσα του 2018) και η  συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε 7,5 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ επί του παρόντος), εν αναμονή της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας. Προσωρινή συμφωνία με το Κοινοβούλιο επετεύχθη στις 26 Οκτωβρίου 2017. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό σε πρώτη ανάγνωση στις 12 Δεκεμβρίου 2017. Το EFSI είναι η εμβληματική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του «επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη» της ΕΕ, αναφέρει το Συμβούλιο.

“Η επέκταση του EFSI και η δημιουργία μιας καλά λειτουργούσας ένωσης κεφαλαιαγορών αποτελούν βασικά μέτρα για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης”, δήλωσε ο Τοομάς Τοόνιστε υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου.

“Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί τώρα στην Ευρώπη, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και του θετικού οικονομικού αισθήματος, αλλά τα επίπεδα επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάκαμψη”, ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy