Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την διαχείριση και προστασία άγριων πτηνών

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την διαχείριση και προστασία άγριων πτηνών και θηραμάτων από την Ολομέλεια της Βουλής με 36 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον (των βουλευτών Κωστή Ευσταθίου, Παύλου Μυλωνάς, Άννας Θεολόγου και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου)
Βασική φολοσοφία του νομοσχεδίου προβλέπει τις ποινές που θα επιβάλλονται μέσω εξωδίκων προστίμων σε όσους παρανομούν μετά από τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απειλούσε με κυρώσεις. Υπάρχουν ακόμα αρκετές ρυθμίσεις για το κυνήγι.
Οι ρυθμίσεις για την μείωση των ποινών για τα ξόβεργα στο 1% της προβλεπόμενης ποινής παραμένει στο νομοσχέδιο κάτι που σημαίνει ότι οι ποινές που θα προβλέπονται 200 ευρώ για κάθε αδίκημα (κατοχή ξόβεργων, κατοχή πουλιών, θήρευση σε απαγορευμένη περίοδο, χρήση ηλεκτρονικής μηχανής παραγωγής ήχων πουλιών, θήρευση σε περίκλειστη περιοχή) με εξώδικο πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να έχει στην κατοχή του κάτω από 72 ξόβεργα. Σε περίπτωση που τα ξόβεργα είναι πάνω από 72 θα επιβάλλεται πρόσθετη ποινή 10 ευρώ για κάθε ξόβεργο, καθώς και 20 ευρώ για κάθε πουλί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλονος, Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι εάν δεν ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τροποιητικό νομοσχέδιο. Είπε ακόμα ότι η Νομική Υπηρεσία σημείωσε ότι συνεχίζουν να είναι παράνομα τα ξόβεργα και ότι η μείωση στις ποινές θα στηριχθεί στο γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο θήρευσης και στο γεγονός ότι τα ξόβεργα δεν αποτελούν μέσο για μαζική θήρευση. Η νομική Υπηρεσία ανέφερε ο κ. Αδάμου με την αναφορά της αναλαμβάνει και την ευθύνη της επεξήγησης της εν λόγω τροπολογίας.
Στην νομοθεσία υπάρχουν πρόνοιες για δεκάδες χιλιάδες προστίματα για την χρήση δικτύων και άλλων παράνομων μέσων μαζικής θήρευσης και για τη λαθροθηρία. Με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται το κυνήγι με σφεντόνα και η χρήση μη ηλεκτρικών ήχων πουλιών.Επίσης θα επιτρέπεται το κυνήγι με αεροβόλο μόνο σε περιόδους κυνηγίου που μέχρι σήμερα ήταν παράνομο. Θα επιτρέπεται επίσης το μαγείρεμα στα εστιατόρια συγκεκριμένης ποσότητας άγριων θηραμάτων και πτηνών τα οποία θα μαγειρεύονται αυθημερόν με τους κυνηγούς να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ποιότητας του φαγητού, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος της Επ. Περιβάλλοντος εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο θα εφαρμοστεί. Διαγράφονται τέλος πρόνοιες που επέτρεπαν το τάισμα θηραμάτων. Αφαιρέθηκε η πρόνοια που υπήρχε στο νομοσχέδιο που επέτρεπε την ιεαρακοθηρία.
Εγκρίθηκε τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων σύμφωνα με την οποία διαγράφονται από το νομοσχέδιο πρόνοιες που αφορούν παραπτώματα που διαπράχθηκαν «κατά λάθος». Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ η οποία προβλέπει ότι θα υπάρχει υποχρέωση του Υπουργού Εσωτερικών να ενημερώνει σε εξαμηνιαία βάση την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος σε σχέση με τις ποινές που επιβλήθηκαν.
Δημήτρης Στρατής

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.