Εγώ και …οι χιλιάδες άλλοι μύθοι!

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Του Αντρέα Μέση*

«Το 2012, το σύνολο της μετανάστευσης ήταν 18.105, εκ των οποίων μόνο οι 1.050 ήταν Κύπριοι. Το 2013, η μετανάστευση ανέβηκε στις 25.227, εκ των οποίων μόνο οι 3.579 ήταν Κύπριοι. Το 2014, είχαν μεταναστεύσει 24.154, εκ των οποίων μόλις οι 2.016 ήταν Κύπριοι.» Αυτό απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις «30,000» Κύπριους μετανάστες των τελευταίων τριών χρόνων.

Δε θα σταθώ στους «ακριβείς» αριθμούς που με τόση παρρησία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε για να απαντήσει στο δημοσιογράφο. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι Κύπριοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια. Πολλοί δεν το δηλώνουν, ενώ εκατοντάδες τελειώνουν τις σπουδές τους και δεν επιστρέφουν πίσω. Ο Νίκος Αναστασιάδης, θέλοντας να μηδενίσει το πρόβλημα, έθεσε την αντιπαράθεση στους αριθμούς και όχι στην ουσία, αφήνοντας στον απόηχο της απάντησης του τη λέξη «μύθος».

Η ουσία, λοιπόν, βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Κύπριοι νέοι, βλέποντας το εργασιακό τους μέλλον να οδηγείται σε αδιέξοδο, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στη μετανάστευση. Ανεξαρτήτως αν είναι 1 ή 1000 ή 30,000 ή …μόνο 3579(!), είναι νέοι, οι περισσότεροι με γνώσεις και τεχνογνωσία, πολλοί με πτυχία, άλλοι χωρίς. Όλοι όμως με κάτι κοινό: Την ικανότητα και τη θέληση να εργαστούν και να προσφέρουν στον τόπο τους. Εργατικό δυναμικό που άλλοτε θα έδινε ορμή στην παραγωγικότητα και την οικονομία της χώρας, τώρα παραγκωνίζεται ως αχρείαστο στην πατρίδα του. Βλέπετε, για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προέχει η λιτότητα. Για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ η «επανεκκίνηση»(sic) της οικονομίας σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους ήδη έχοντες και κατέχοντες και ανεργία, μετανάστευση και οικονομική εξαθλίωση για όλους τους υπόλοιπους.

Ασφαλώς η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι και δεν είναι επιλογή για κανένα. Πρόκειται μόνο για ένα πολύ επώδυνο εξαναγκασμό. Και μάλιστα πολύ σκληρό! Οι δυσκολίες που βιώνουμε οι Κύπριοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο –και είμαι σίγουρος και σε άλλες χώρες- σίγουρα δεν είναι λίγες. Η ξένη γλώσσα επικοινωνίας, η τεράστια απόσταση από την οικογένεια και η νοσταλγία του τόπου μας, δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ένας καθημερινός αγώνας. Το πλέον, όμως, απογοητευτικό, είναι να ακούς από το ραδιόφωνο ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτός που εσύ ελπίζεις πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και συνθήκες για σένα να επιστρέψεις, όχι μόνο έχει άλλα πλάνα, αλλά αγνοεί παντελώς την ύπαρξή και το πρόβλημα σου. Δεν ανήκεις στην τάξη που εκπροσωπεί! Για αυτόν είσαι μόνο ένας αριθμός. Μόνο ένας Μύθος.

Μύθος είναι η μετανάστευση για το ΔΗΣΥ! Μύθος όλα όσα επώδυνα βιώνει ο κυπριακός λαός σήμερα. Όλα μύθοι… εκτός από το μεγάλο πραγματικό τους μύθο: το φαντασιοκόπημα του «success story» τους.

Καιρός για αντίσταση, λοιπόν! Καιρός να ορίσουμε το μέλλον μας όπως εμείς το θέλουμε. Φτάνει στη λιτότητα, φτάνει στην εξαθλίωση. Στις 22 του Μάη τελειώνουν οι μύθοι και τα παραμύθια! Στις 22 του Μάη μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Στις 22 του Μάη το ΑΚΕΛ ακόμα πιο ισχυρό!

* Οργανωτικός Γραμματέας
Νέων Εργζομένων ΕΔΟΝ Ηνωμένου Βασιλείου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy