Εγώ στραβώνω και πουλώ (και) στην Υγεία

•Στο μάτι του ΠΙΣ καταγγελίες για υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών και γιατρών. Μέχρι και το ΥΠΕΞ δέχθηκε καταγγελίες από πρεσβείες ξένων χωρών για το «γδάρσιμο» τουριστών

•Δύσκολη η στοιχειοθέτηση τέτοιων καταγγελιών

Εγώ στραβώνω και πουλώ, εσύ βλέπε και αγόραζε… Κάπως έτσι, δυστυχώς, λειτουργεί και ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας με τις υπερχρεώσεις από ορισμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή γιατρούς να είναι εξόφθαλμες. Ωστόσο, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν ώστε αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και το υπέρτατο αγαθό να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι καταγγελίες -ανώνυμες και επώνυμες, γραπτές και προφορικές- που δέχεται η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δεν είναι λίγες…

Ωστόσο, αυτές στις πλείστες των περιπτώσεων δεν μπορούν να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου αφού, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας στη «Χ», «είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι λ.χ. στον ορό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ένα πανάκριβο αντιβιοτικό το οποίο δικαιολογεί μια υψηλή χρέωση…». Παρά ταύτα, ο δρ Βάσος Οικονόμου διαβεβαιώνει ότι ο ΠΙΣ κρατά πολύ ζεστά το θέμα και προσπαθεί με διαφόρους τρόπους να πατάξει το φαινόμενο των υπερχρεώσεων.

Της Μαρίνας Κουμάστα

Το ότι κάποιες κλινικές του ιδιωτικού τομέα υπερεκτιμούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασθενείς και χρεώνουν υπέρογκα ποσά, αυτό είναι γεγονός. Αλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο «πέσαμε» θύματα μιας εξέτασης, ανάλυσης, ιατρικής πράξης, η οποία μας κόστισε ο κούκος αηδόνι. Και παρά την οικονομική κρίση, κάποιες κλινικές εξακολουθούν να υπερχρεώνουν, ενώ συχνά στην παγίδα τους πέφτουν και ανυποψίαστοι τουρίστες.

Πρόσφατα, μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε παράπονα από πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών για τις υπερχρεώσεις κλινικών με την προειδοποίηση ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα συστήσουν στους υπηκόους τους να μην επισκέπτονται ιδιωτικά νοσοκομεία στην Κύπρο. «Πολλά από τα παράπονα αφορούσαν κλινικές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου», λέει ο δρ Οικονόμου για να προσθέσει ωστόσο ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται -σε μικρότερο βαθμό- και σε άλλες επαρχίες.

Σύμφωνα με τον δρ Οικονόμου, για αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε ήδη μια σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους και, όπως είπε, «η προσπάθεια συνεχίζεται».

…βλέπε και αγόραζε

Επισημαίνοντας ότι οι καταγγελίες για υπερχρεώσεις που δέχεται η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ είναι τακτικές και όλες διερευνώνται με τη δέουσα σοβαρότητα, ο δρ Οικονόμου σημείωσε ωστόσο ότι αυτές οι καταγγελίες είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν καθότι βάσει νομοθεσίας η άσκηση της ιατρικής χαρακτηρίζεται ως ελεύθερο επάγγελμα και ο κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να χρεώνει όσα κρίνει ο ίδιος. Βέβαια, είπε, υπάρχει έλεγχος όμως ουδείς ιατρός δεν υποχρεούται διά νόμου να ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο».

«Δεχόμαστε καταγγελίες, τις οποίες χειριζόμαστε με πολλή λεπτότητα και κάνουμε παρεμβάσεις», είπε και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε καταγγελίες που αφορούν υπερχρεώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ για παραμονή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές μέχρι και τρεις μήνες. Πώς χειριζόμαστε τις καταγγελίες; «Ζητούμε από τους παραπονούμενους να μας στείλουν τις αποδείξεις στις οποίες αναγράφονται οι θεραπείες, τα φάρμακα, οι αναλύσεις που έγιναν στους ασθενείς. Τις μελετούμε και καταλήγουμε σε κάποια συμπεράσματα και αναλόγως πράττουμε».

Επιπλέον, είπε, προσπαθούν να ενημερώνουν τους γιατρούς για την υποχρέωσή τους να πληροφορούν τον ασθενή, αλλά και τους πολίτες για τα δικαιώματά τους. Δεν έχουν πάντα δίκαιο οι ασθενείς, είπε, για να προσθέσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς γνωρίζουν ότι ένας ιατρός χρεώνει ένα μεγάλο ποσό κι όμως επιλέγουν αυτόν για την ιατρική τους περίθαλψη. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ιατρό που ιδιωτεύει στην επαρχία Λάρνακας, ο οποίος χρεώνει ως βίζιτα 150 ευρώ!

Χρεώνουν και την ημέρα της κηδείας!

Τα παράπονα ασθενών και οικείων τους δεν φτάνουν μόνο στον Ιατρικό Σύλλογο και στο Υπουργείο Υγείας, αλλά και στον Τύπο. Πρόσφατα επισκέφτηκε την εφημερίδα μας γυναίκα της οποίας ο πατέρας απεβίωσε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα ύστερα από 12 μέρες νοσηλείας, κάποιες απ’ αυτές στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης. Η χρέωση; Σχεδόν 30.000 ευρώ!

Το περίεργο στην όλη περίπτωση δεν είναι μόνο το υπέρογκο ποσό που καλείται να καταβάλει η οικογένεια του αποβιώσαντος, αλλά το γεγονός ότι το νοσηλευτήριο συνέχιζε να χρεώνει ιατρικές υπηρεσίες ακόμη… και την ημέρα της κηδείας. Συγκεκριμένα στο τιμολόγιο που εκδόθηκε αναγράφεται ως περίοδος τιμολογίου από 2/12/2014 έως… 15/12/2014.

Ο συγκεκριμένος ασθενής απεβίωσε στις 14 Δεκεμβρίου 2014 (αναγράφεται και στο πιστοποιητικό θανάτου) ενώ μια μέρα μετά, στις 15 Δεκεμβρίου δηλαδή, τελέστηκε η κηδεία του. Η συνολική χρέωση των τεσσάρων ιατρών που τον παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, βάσει του τιμολογίου το οποίο κατέχει η εφημερίδα, ανήλθε στις 4.800 ευρώ. 22.028 ευρώ χρεώθηκε το νοσηλευτήριο, ενώ το κόστος δύο εξετάσεων που χρειάστηκε να υποβληθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ανήλθε σε 650 ευρώ. Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο (ύψους 27.478 ευρώ) δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή πέμπτου γιατρού ύψους 1.500 ευρώ.

«Δεν υπάρχουν κλίνες»

Καταγγελία για το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε και στο Υπουργείο Υγείας. Η οικογένεια του αποβιώσαντος αιτείται την επιστροφή των χρημάτων που έδωσε για τις δέκα μέρες αιμοκάθαρσης που έγιναν στον ασθενή στο συγκεκριμένο νοσοκομείο καθότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. «Στις 5/12/2014 με κάλεσε στο γραφείο του ο γιατρός δρ … και μου ανέφερε ότι ο πατέρας μου έπρεπε να τύχει άμεσα αιμοκάθαρσης λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Λόγω του ότι ήταν δικαιούχος δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ο γιατρός αποτάθηκε στη ΜΕΘ -Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης- του Νοσοκομείου Λευκωσίας ώστε να μεταφερθεί εκεί, κάτι που δεν έγινε όμως επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη», αναφέρεται στην επιστολή της οικογένειας προς τον Υπουργό Υγείας. Το γεγονός αυτό καταγράφει και ο γιατρός του Κέντρου στην ιατρική του βεβαίωση.

Μηχανήματα που… γιατρεύουν

Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου βρίσκονται και αρκετές καταγγελίες που αφορούν τσαρλατάνους, οι οποίοι παρουσιάζονται ως θεραπευτές χρεώνοντας τον κούκο αηδόνι για τις υπηρεσίες τους. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημόσια Υγεία.

Το… γδάρσιμο σ’ αυτή την περίπτωση είναι η μικρότερη ζημιά που μπορεί να πάθει ο ασθενής αφού κάποιες πρακτικές ή προτροπές που εφαρμόζονται θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας αναφέρθηκε σε «θεραπευτές» που συμβουλεύουν καρκινοπαθείς να διακόψουν τη χημειοθεραπεία.

Τους προμηθεύουν μάλιστα με λογής λογής βότανα -τα οποία οι ασθενείς πληρώνουν πανάκριβα- και τους πωλούν φούρνους για παξιμάδια. Βεβαίως, αυτό το ζήτημα βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΠΙΣ ενώ, σύμφωνα με τον δρ Οικονόμου, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είναι η προβολή των γιατρών με βάση την ιατρική δεοντολογία.

Γιατροί καταγγέλλουν συναδέλφους τους ότι κάνουν προβολή προσόντων που δεν διαθέτουν, ή μηχανημάτων «διά πάσα νόσον». Υποχρέωση του ΠΙΣ είναι να διερευνά τέτοιες καταγγελίες και εκεί όπου στοιχειοθετείται υπόθεση, αυτή να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy