Έιντε: Σύντομα ανακοινώνεται η επανέναρξη των συνομιλιών

Την εκτίμηση πως σύντομα θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», προσθέτοντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών έχουν ξεπερασθεί.

«Έχω συζητήσει και με τις δύο πλευρές και πιστεύω πως υπάρχει η επιθυμία για να πάνε πίσω σε δομημένες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Νορβηγός διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «το πρόσφατο αδιέξοδο», όπως είπε, έδωσε χρόνο στους ηγέτες να σκεφτούν και να ανασκοπήσουν την κατάσταση.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση, με αυτοπεποίθηση, να ανακοινώσουμε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν», είπε, προσθέτοντας πως «τώρα οι πλευρές μπορούν να αφοσιωθούν σε σοβαρές, δομημένες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και σε δύσκολα επίσης ζητήματα».

Αναφορικά με το ρυθμό των διαπραγματεύσεων, ο κ. Έιντε είπε πως θα εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν το πλέον αποτελεσματικό σχήμα, που θα εξασφαλίσει σημαντικό πρόοδο, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών πολύ σύντομα θα έχουν ξεπεραστεί, για την ώρα τουλάχιστον», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να εισαγάγουν ουδέτερες προτάσεις στο διάλογο, ο κ. Έιντε σημείωσε πως τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η εργασία του ιδίου στηρίζεται στις προτάσεις των πλευρών. «Αλλά το κύριο μου σημείο είναι ότι μόλις οι ηγέτες είναι πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, όλα τα θέματα πρέπει να προσεγγίζονται με μοναδικό στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται και το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Έιντε υπενθύμισε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη τον περασμένο Ιανουάριο, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, για να προσθέσει ότι το θέμα αυτό αφορά τους ηγέτες.

«Το εάν και πότε το θέμα των υδρογονανθράκων ή οποιαδήποτε άλλα θέματα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτές είναι ερωτήσεις που αφορούν τους ηγέτες και εκείνοι θα πρέπει να απαντήσουν», είπε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy