Ε/κ και Τ/κ δάσκαλοι φύτεψαν δέντρα στο «Πάρκο Συμφιλίωσης και Ειρήνης»

Μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης έστειλαν σήμερα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια στο «Πάρκο Συμφιλίωσης και Ειρήνης» στο μικτό χωριό Πύλα της επαρχίας Λάρνακας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, με πρωτοβουλία των ε/κ και των τ/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων και 30 περίπου δάσκαλοι δημιούργησαν μαζί το «Πάρκο Συμφιλίωσης και Ειρήνης».
 
Ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μιτίδης δήλωσε ότι «η κίνηση των ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων αποδεικνύει έμπρακτα ότι επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου και ταυτόχρονα δίνει σε μας κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε τις δικοινοτικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο».
 
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικούς ότι «θα έχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν στο μέλλον από την Κοινότητα Πύλας, στα πλαίσια των ικανοτήτων και δυνατοτήτων της».
 
Πρόσθεσε πως «η εκκλησία της Κοινότητας απέχει λίγα μόλις μέτρα από τον μιναρέ και τόσο λίγο απέχουν τα σχολεία των ε/κ από αυτά των τ/κ. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι για τόσα χρόνια οι δάσκαλοι των δύο Κοινοτήτων δεν γνωρίστηκαν και δεν είχαν επαφές» είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση του «για το γεγονός  ότι σήμερα έγινε επιτέλους κατορθωτό να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικοί».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε πως «μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουν τα τελευταία χρόνια ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις, διοργανώνονται κάθε χρόνια διάφορες εκδηλώσεις. Θέλουμε να στείλουμε σε όλους το μήνυμα ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στο να δημιουργήσουμε κουλτούρα συμφιλίωσης και ανεκτικότητας κυρίως ανάμεσα στα παιδιά».
 
Πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό «θέλαμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην Πύλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1974 οι εκπαιδευτικοί των δύο κοινοτήτων δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους παρά το γεγονός πως τα σχολεία ε/κ και τ/κ απέχουν μόνο 100 μέτρα. Σήμερα αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔ επισκέφθηκε το τ/κ και το ε/κ σχολείο και συνομίλησε με τους δασκάλους» είπε και σημείωσε πως «με τη συνεργασία των δύο Κοινοταρχών πήγαμε σε συγκεκριμένη περιοχή όπου φυτέψαμε δέντρα και λουλούδια ενώ συμβολικά στη μέση του χώρου φυτέψαμε μια ελιά».
 
Σύμφωνα με τον Φυλακτού «ο χώρος ονομάστηκε «Πάρκο Συμφιλίωσης και Ειρήνης» ενώ συμβολικά προσφέραμε από μία ελιά για να φυτευτεί στο ε/κ και το τ/κ σχολείο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «θεωρούμε ότι η σημερινή εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και μας αφήνει ικανοποιημένους, αφού θεωρούμε πως μέσα από τις επαφές των δύο Κοινοτήτων πέφτουν οι τοίχοι και διαλύονται οι προκαταλήψεις που υπάρχουν».
 
Όπως είπε ο κ. Φυλακτού «στις 10 – 14 Μαΐου 2018 οι ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει στη περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, κοινό συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν εκπαιδευτικά κυρίως θέματα. Επίσης στις 10 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου».

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σιενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια εκδήλωση στην Πύλα.
 
Χαρακτήρισε «σημαντική» την εκδήλωση και είπε πως «ως δάσκαλοι οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της ειρηνικής συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy