Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικοί στο Συνέδριο “Δημόσια Εκπαίδευση και Ποιότητα”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Λήδρα Πάλας, το 2ο Δικοινοτικό Συνέδριο “Δημόσια Εκπαίδευση και Ποιότητα”, στο οποίο συμμετείχαν ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, που είναι μέλη της European Trade Union Committee for Education (ETUCE), η ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, KTOS, KTOEOS και DAU SEN.
 
Σε χαιρετισμό της, η Διευθύντρια Ευρώπης της ETUCE Susan Flocken χαρακτήρισε το Συνέδριο ως ένα σημαντικό γεγονός, πολύ υποσχόμενο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Είναι σημαντικό, είπε, γιατί καταφέρατε να διοργανώσετε μαζί αυτό το Συνέδριο, φέρνοντας τους ηγέτες των συντεχνιών σας και τους εκπαιδευτικούς μαζί και από τις δύο κοινότητες του νησιού.

“Αυτή η εκδήλωση είναι καθαρή ένδειξη της επιθυμίας και ανάμειξης σας για ειρήνη στην Κύπρο, υπερπήδηση των προκαταλήψεων, στερεοτύπων, γραμμών που υπάρχουν και που συνήθως δημιουργούνται από τους πολιτικούς”, σημείωσε

Ως εκπαιδευτικοί, είπε η κ. Flocken, έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στο να είμαστε ηγέτες και πρότυπα για την νέα γενιά – οι νέοι είναι το μέλλον αυτής της χώρας καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.

“Ως συντεχνιακοί μπορούμε να διαμορφώσουμε την παιδεία στην Ευρώπη, βοηθώντας τους νέους να έχουν κριτική σκέψη, ανοιχτό μυαλό,  να είναι πολίτες που γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τις ευθύνες τους, πολίτες με σεβασμό ο ένας για τον άλλον χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, η κουλτούρα και η θρησκεία που έχουν”, πρόσθεσε.

Είναι στα σχολεία, συνέχισε, που οι νέοι μαθαίνουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων πέραν από τη βία.

“Η εκπαίδευση είναι το καλύτερο όπλο όπως είπε ο Νέλσον Μαντέλα. Η εκπαίδευση, η μάθηση, ο σεβασμός για τους άλλους, η αποδοχή της διαφορετικότητας και των διαφορών είναι η κύρια ουσία της παιδείας”, πρόσθεσε.

Κύριο θέμα των σημερινών εργαστηρίων στο Δικοινοτικό Συνέδριο των Εκπαιδευτικών είναι η πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης στα σχολεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy