Ε/κ και Τ/κ καλλιτέχνες μαζί στο “FA/DE – Famagusta/Deryneia”

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες επιλέγησαν για το έργο “FA/DE – Famagusta/Deryneia: Τοιχογραφίες σε δημόσιους τοίχους” που αποτελεί ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα της ιταλικής πολιτιστικής οργάνωσης WALLS και του προγράμματος RENEWAL του UNDP-ACT, με επιδίωξη την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μετά από ανοικτή πρόσκληση προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες, οι εξής καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για να υλοποιήσουν το έργο (δύο από κάθε κοινότητα): Nurtane Karagil, Opsis Synopsis, 23 και Umay Yilmaz. Οι τέσσερεις καλλιτέχνες συγκροτούν την ομάδα που θα μελετήσει και θα παρέμβει στον αστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Οι καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα με διάφορες δραστηριότητες, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής, Ακολούθως, θα αναλάβουν να μεταμορφώσουν δύο τοίχους – έναν στην Αμμόχωστο και έναν στη Δερύνεια – σε μόνιμα έργα τέχνης.

Οι καλλιτέχνες θα διαμένουν και θα εργάζονται στον ίδιο χώρο. Το πολυεπίπεδο πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνει ανταλλαγή ιδεών, επαφές με ακαδημαϊκούς και επιμελητές τέχνης, καθώς και επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους και μουσεία.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του έργου (26-31 Οκτωβρίου 2015), οι καλλιτέχνες θα υλοποιήσουν τα έργα τέχνης: σε κάθε τοίχο θα δουλεύουν δύο καλλιτέχνες, ένας από κάθε κοινότητα. Η διαδικασία υλοποίησης των έργων τέχνης θα είναι δημόσια, με σκοπό την εμπλοκή των κατοίκων των δύο κοινοτήτων. Παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια θα λάβουν ενεργά μέρος σε αυτή τη φάση του έργου, αποτυπώνοντας τις ιδέες τους και ερμηνεύοντας τα έργα τέχνης ενόσω αυτά ακόμα δημιουργούνται. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να ωθήσει τα παιδιά να συμβάλουν στη δημόσια τέχνη και να την κατανοήσουν ως έναν τρόπο προσωπικής τους παρέμβασης στην κοινότητά τους.

Οι τοίχοι όπου θα πραγματοποιηθούν τα έργα τέχνης είναι στην Αμμόχωστο ο τοίχος του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται στη νότια πλευρά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και στη Δερύνεια ο τοίχος ενός κτηρίου που χρησιμοποιείτο ως γκαράζ στη Λεωφόρο Αμμοχώστου, λίγα μέτρα πριν από το προτεινόμενο σημείο διέλευσης στο δρόμο που συνέδεε την Δερύνεια με την Αμμόχωστο.

Τα ολοκληρωμένα έργα τέχνης θα παρουσιαστούν στις 31 Οκτωβρίου σε εκδήλωση στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, στον χώρο μπροστά από το έργο τέχνης.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy