E/κ και Τ/κ μαζί ενάντια στον ρατσισμό (photos)

Φύσει και θέσει στεκόμαστε ενάντια στο μισάνθρωπο και απάνθρωπο περιεχόμενο του ρατσισμού, αντιπαλεύουμε και απομονώνουμε πολιτικά το νεοφασισμό, είπε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σε ομιλία του σε μαζική εκδήλωση και πορεία κατά του ρατσισμού, που διοργάνωσαν στη Λευκωσία σειρά συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Στην ομιλία του ο κ.Κυπριανού είπε ότι “καλλιεργούμε το σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κάθε πολιτισμό και καταδεικνύουμε ότι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα κύματα των προσφύγων είναι ο ιμπεριαλισμός”.

“Υπεύθυνο για την παράνομη μετανάστευση είναι το κεφάλαιο που με το σύγχρονο δουλεμπόριο επιχειρεί να συρρικνώσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ντόπιων και ξένων”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ότι “προβάλλουμε τη σωστή θέση ότι η αντιμετώπιση αυτής της απειλής βρίσκεται όχι στη ξενοφοβική περιχαράκωση, αλλά στην ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων˙ στην πάλη έτσι που το κεφάλαιο να αναγκάζεται να εργοδοτεί τους ξένους εργαζόμενους στη βάση των όρων εργασίας που ισχύουν και για τους ντόπιους”.

Μόνο έτσι, υπέδειξε ο κ. Κυπριανού, “το κεφάλαιο δεν θα έχει συμφέρον να εκτρέφει το σύγχρονο δουλεμπόριο”.

Αναφορά από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ έγινε και στο ότι “ο νεοφασισμός είναι σήμερα στη Βουλή”.

Όπως είπε, κατάφερε είσοδο στη Βουλή, γιατί όπως είχε υποδείξει ο Γκεόργκι Δημητρόφ, Βούλγαρος κομμουνιστής πολιτικός, από τα ηγετικά στελέχη του διεθνούς κομμουνιστικού κόμματος, “πλησιάζει τις μάζες με μια ραφιναρισμένη αντικαπιταλιστική δημαγωγία, ενάντια στις τράπεζες, τα τραστ, τους μεγιστάνες του πλούτου και ρίχνει συνθήματα που τη δεδομένη στιγμή είναι τα πιο δελεαστικά για τις πολιτικά ανώριμες μάζες”.

Ο Αντρος Κυπριανού διερωτήθηκε “ποιος δεν μπορεί να εντοπίσει στις αναφορές του Δημητρόφ τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας της Ελλάδας επί Χούντας, της Γερμανίας επί Χίτλερ, της Ιταλίας επί Μουσολίνι, της Ισπανίας επί Φράνκο, της Πορτογαλίας επί Σαλαζάρ, της Χιλής επί Πινοσέτ;”.

Ποιος, διερωτήθηκε, επίσης, “δεν μπορεί να εντοπίσει στις αναφορές του Δημητρόφ τη ρητορική της Χούντας τότε και της Χρυσής Αυγής σήμερα και ποιος δεν μπορεί διαβάζοντας αυτές τις αναφορές να ανακαλέσει τις δημόσιες παρεμβάσεις των νεοφασιστών εδώ στην Κύπρο”;

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναβεβαίωσε πως “εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφιλιωθούμε με τις αντιλήψεις και τις προσεγγίσεις τους και δεν πρόκειται ποτέ να πούμε γι’ αυτούς `ναι μεν, αλλά” ούτε πρόκειται ποτέ να πιστέψουμε ότι αν χαϊδέψουμε το τέρας θα ημερέψει”.

Καταλήγοντας είπε ότι “δεν πρόκειται ποτέ να τους ανοίξουμε τις πόρτες για να περάσουν και είμαστε απέναντι και θα είμαστε πάντα απέναντι τους και θα παλεύουμε για τις αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά που τους νίκησαν το 1945 και θα τους ξανανικήσουν και σήμερα”.

Ο Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας DEV-IS Χασάν Φελέκ, εκ μέρους των τ/κ οργανώσεων, σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε και στα ελληνικά, απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων “να επαναρχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας διότι η οπισθοδρόμηση στις συνομιλίες μονιμοποιεί τη διχοτόμηση και εμπεδώνει τον διχασμό”.

Πρόσθεσε ότι “η μοναδική λύση για μας είναι μία, η ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ”.

Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη μια φορά, είπε ο Τ/κ συνδικαλιστής, ότι “για όλους εμάς που ζούμε στην Κύπρο, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λατίνους, η επανένωση της πατρίδας μας είναι το πρωταρχικό και το πιο επείγον καθήκον μας”.

Ο κ. Φελέκ είπε ότι “δεν ξεχάσαμε ποτέ τον πόνο που στο παρελθόν προκάλεσαν αντιλήψεις όπως η διχοτόμηση και η ένωση”.

Ανέφερε πως “εμμένουμε να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, αγωνιζόμαστε από κοινού για να εμποδίσουμε την αδικία εναντίον συνανθρώπων μας, εξαιτίας της θρησκείας, του χρώματος και των αντιλήψεων τους” διαβεβαιώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε με πείσμα να υπερασπιζόμαστε την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την δικαιοσύνη απέναντι στις ρατσιστικές, σοβινιστικές και φασιστικές πολιτικές”.

Καταλήγοντας, ο Τ/κ συνδικαλιστής είπε ότι “αγωνιζόμαστε μαζί με όλη την προοδευτική ανθρωπότητα και με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου” και μαζί φωνάζουμε, “κατάρα στον ρατσισμό και στον φασισμό, ζήτω ο αγώνας για την κοινή μας πατρίδα”.

Εκ μέρους των μεταναστών και των προσφύγων η Μινασίγιο από τη Σομαλία είπε ότι εγκατέλειψε το σπίτι της για περισσότερη ασφάλεια και αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά που σημάδεψαν την παρουσία της στο νησί μας αν και όπως είπε έχει γνωρίσει και πολύ καλούς ανθρώπους.

Είπε πως στο σχολείο, στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας, κάποιοι άρρενες μαθητές της έριχναν νερό στο πρόσωπο και την αποκαλούσαν με άσχημα ονόματα και όταν πήγε στον Διευθυντή του σχολείου για να διαμαρτυρηθεί αυτός δεν έλαβε κάποια μέτρα εναντίον των μαθητών και έδωσε τη δικαιολογία ότι αυτά συνέβαιναν επειδή ήταν η ίδια αλλοδαπή.

Η νεαρή γυναίκα είπε πως όταν έψαχνε για εργασία αποτάθηκε σε πολλούς εργοδότες κανένας όμως δεν της πρόσφερε απασχόληση και όταν ρώτησε την αιτία της είπαν ότι είναι δυνατόν να εργοδοτηθεί εάν αφαιρέσει τη μαντίλα. Εκείνη διερωτήθηκε τι σημασία έχει η ενδυμασία του καθενός.

Σε κοινή τους διακήρυξη οι οργανώσεις αναφέρουν ότι στην ίδια μας την χώρα οι ακροδεξιοί εθνικιστές σηκώνουν κεφάλι και προσπαθούν να επιβάλουν ρατσιστικές πολιτικές πατώντας στην ανοχή και στην στήριξη από τα δεξιά κόμματα και από τις δύο πλευρές και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι παρόντες στην εκδήλωση φώναζαν συνθήματα όπως “Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την Αριστερά αντίσταση και πάλη”, “Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός” και κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα “Όλοι μαζί να φράξουμε το δρόμο στους νεοαναζί”, “Ταξικός αγώνας και αλληλεγγύη”.

H εκδήλωση διοργανώθηκε από: ΑΚΕΛ – ΠΕΟ – ΕΔΟΝ – ΠΟΓΟ – ΕΚΑ – ΠΣΕ – ΚΙΣΑ – Αριστερή Πτέρυγα – ΓΡΑΝΑΖΙ – Εργατική Δημοκρατία – Νέα Διεθνιστική Αριστερά – Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή – Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών – DEV-IS – KTAMS – KTOS – KTOEOS – BES – KOOP-SEN – Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Πορεία – Διεθνής Ημέρα Κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy