Εκατομμύρια σε μελέτες για τις ιδιωτικοποιήσεις

•Συμβόλαια 1,3 εκ. ευρώ για την Αρχή Λιμένων, ενώ ανάλογα συμβόλαια έχουν συνομολογηθεί για τη CYTA και ετοιμάζονται για την ΑΗΚ

Με τις ιδιωτικοποιήσεις το κράτος όχι μόνο θα απολέσει τα κέρδη, τα οποία πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι ημικρατικοί οργανισμοί, αλλά θα πληρώσει και από πάνω εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και συμβούλους.

Τρεις σύμβουλοι τους οποίους επέλεξε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στα λιμάνια θα μοιραστούν περισσότερα από 1,3 εκ. ευρώ (συν ΦΠΑ).

Μάλιστα όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας, στο ένα από τα συμβόλαια, με τον οίκο Ν.Μ. Rothschild & Sons Ltd, φαίνεται να υπάρχει και ρήτρα για μπόνους ανάλογα με την τιμή πώλησης, που δύναται να ανεβάσει το συνολικό κόστος μέχρι και τα 4 εκ. ευρώ (συν ΦΠΑ).

Να σημειώσουμε ότι η Αρχή Λιμένων πραγματοποιεί κέρδη 30 εκ. ευρώ το χρόνο περίπου, ενώ τα έσοδα του Οργανισμού αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση από 55,5 εκ. ευρώ το 2014 σε 77 εκ. ευρώ το 2015, κυρίως λόγω της λειτουργίας του ιδιωτικού τερματικού αποθήκευσης καυσίμων της VTT Vasiliko. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τις μεγάλες προοπτικές τις οποίες έχει ο Οργανισμός ενόψει της έλευσης του φυσικού αερίου. Ακόμη στον προϋπολογισμό του 2015 περιλαμβάνονται κονδύλια ύψους 53,8 εκ. ευρώ για αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους -που οι εμπορικές δραστηριότητες θα περάσουν στα χέρια του ιδιώτη επενδυτή- η Αρχή θα έχει πλεόνασμα ύψους 110,7 εκ. ευρώ.

Ανάλογα συμβόλαια έχουν συνομολογηθεί και για την περίπτωση της CYTA ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι ημικρατικοί όπως η ΑΗΚ.
Οι τρεις υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμοί (Αρχή Λιμένων, CYTA και ΑΗΚ) πραγματοποίησαν τα τελευταία πέντε χρόνια κέρδη 1 δις ευρώ, όσα ζητά η Τρόικα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2016.

Ποιοι θα μοιραστούν το 1,3 εκ. ευρώ

Οι τρεις σύμβουλοι τους οποίους έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Αρχής Λιμένων είναι η KPMG, Ν.Μ. Rothschild & Sons Ltd και Pinsent Masons LLP.

Το πρώτο συμβόλαιο, με την KPMG η οποία έχει αναλάβει την προεργασία για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής, ανέρχεται στις 94,9 χιλ. ευρώ (συν ΦΠΑ). Η μελέτη της KPMG θα καθορίσει ποιες δραστηριότητες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Aλέκος Μιχαηλίδης, οι ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το δεύτερο συμβόλαιο, με την Ν.Μ. Rothschild and Sons Ltd η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό και την προώθηση του έργου, καθορίζει ως ελάχιστη αμοιβή τις 750 χιλ. ευρώ και ως μέγιστη τα 3,5 εκ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή πώλησης. Η Ν.Μ. Rothschild είναι ο οίκος με τον οποίο συνεργάστηκε και η Ελληνική Τράπεζα κατά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου.

Το τρίτο συμβόλαιο, με την κοινοπραξία Pinsent Masons LLP η οποία έχει αναλάβει τις νομικές υπηρεσίες, ανέρχεται σε 490 χιλ. ευρώ.

Στο μεταξύ εντός του Υπουργείου Συγκοινωνιών έχει συσταθεί ομάδα έργου, η οποία αποτελείται από τέσσερις λειτουργούς του Υπουργείου και του Τμήματος Δημοσίων Εργων, καθώς και δεύτερη επιτροπή για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, η οποία αποτελείται από τρεις λειτουργούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της Αρχής Λιμένων.

Επίσης η πορεία της ιδιωτικοποίησης παρακολουθείται από διυπουργική επιτροπή, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει την Τρόικα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας, εντός Μαρτίου θα γίνει η επιλογή των εργασιών οι οποίες θα διατεθούν σε ιδιώτες και θα δημοσιευτεί το έργο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy