Εκατομμύρια στο βωμό νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμφερόντων λίγων

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επανέρχεται η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, επικρίνοντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση για τα εκατομμύρια που πληρώνει το κράτος και το δημόσιο για μελέτες και συμβούλους προκειμένου, όπως αναφέρει η Συντεχνία, να υπηρετήσει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία και τα συμφέροντα των λίγων.

Ειδικότερα η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρεται στις μελέτες για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΑΛΚ, τους συμβούλους για να «τρέξουν» τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων, τη μελέτη σκοπιμότητας και για το νέο οργανόγραμμα της ΑΛΚ που δείχνει ανάγκες για 180 θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που εκχωρούνται οι δραστηριότητες της.

«Ο λαλίστατος Υπουργός Συγκοινωνιών (συνυπεύθυνος για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών) ουδέποτε μας είπε ποιο θα είναι το όφελος για το κράτος από την ιδιωτικοποίηση της ΑΛΚ και την απώλεια 35 εκατομμυρίων κερδών το χρόνο» αναφέρει η Συντεχνία.

Διερωτάται επίσης πόσο στοιχίζουν ο έφορος αποκρατικοποιήσεων και το επιτελείο του.

Η συντεχνία αναφέρεται ακόμα στην επιλογή τεσσάρων ακριβοπληρωμένων συμβουλευτικών οίκων (νομικά, χρηματοοικονομικά, λογιστικά, τεχνικά), σε «κατά παραγγελία μελέτη» από θυγατρική της «Deutsche Telekom» για τη Cyta, την προκαταρκτική έκθεση, ενδιάμεση μελέτη, και μελέτη σε σχέση με το διαμελισμό και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (βλέπε ιδιωτικοποίηση) της ΑΗΚ.

«Όλα αυτά με σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν τη Cyta και την ΑΗΚ χαρίζοντας περιουσία, υποδομή και υπηρεσίες αξίας δισεκατομμυρίων, και κέρδη €100-€150 εκατομμυρίων το χρόνο. Για να μην αδικήσουν μάλιστα τους ιδιώτες αποφάσισαν να αναλάβουν πλήρως το κόστος προσωπικού με αποτέλεσμα σκανδαλωδώς να επιφορτιστεί ο φορολογούμενος πολίτης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» σύμφωνα με τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

«Είναι ή δεν είναι απότοκο ιδεοληψίας και έγκλημα σε βάρος της οικονομίας η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής; Είναι ανάπτυξη η αποξένωση και η εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στους ιδιώτες με ταυτόχρονη διαφυγή των κερδών στο εξωτερικό; Είναι προσφορά στους πολίτες η δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων που θα εκτοξεύσουν τις τιμές ηλεκτρισμού και υπηρεσιών στα ύψη;» διερωτάται.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς παρόλο που οι Κυβερνώντες προτρέχουν να τους υποσχεθούν «διαφύλαξη» των δικαιωμάτων τους αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν αναζητώντας συμμαχίες με τους πολίτες γιατί πιστεύουν ότι ακόμα και τώρα μπορούν να αποτρέψουν το ξεπούλημα των οργανισμών τους και να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον».

Καλούν επίσης όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλογισθούν την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις και να στείλουν πίσω στην Κυβέρνηση και την Τρόικα τα καταστροφικά νομοσχέδια.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy