Εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι στη Ρωσία

Χιλιάδες ήταν οι υποστηρικτές του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που διαδήλωσαν το Σάββατο σε διάφορες πόλεις στη Ρωσία, χωρίς την άδεια των αρχών πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Περίπου 270 πολίτες εκ των διαδηλωτών συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα που ο ρώσος πρόεδρος γιόρταζε τα 65α γενέθλια του.

Ο 41χρονος πολιτικός προέτρεψε τη Δευτέρα τους υποστηρικτές του να πλημμυρίσουν τους δρόμους, αφού καταδικάστηκε για τρίτη φορά σε 20 ημέρες φυλάκιση για κάλεσμα σε παράνομες διαδηλώσεις.

Συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα σε 80 πόλεις από την Άπω Ανατολή έως τη Βαλτική, αλλά και στη Μόσχα. Η ογκωδέστερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου 3.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας «Ελευθερία στο Ναβάλνι!», λίγο προτού ξεκινήσουν οι συλλήψεις, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει υποστηρίξει τον πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008, ωστόσο τάχθηκε με το πλευρό των Ουκρανών ενώ συμπορεύθηκε με τους εθνικιστές. Μέχρι σήμερα ο Πούτιν αισθάνεται πως αποτελεί «την μεγαλύτερη απειλή του» καθώς θεωρείται μια ισχυρή παρουσία στη Ρωσία, που –όπως φαίνεται και από τις διαδηλώσεις- έχει μεγάλη επιρροή προς τον κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις συλλήψεις «ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία» ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή τους» από τις αρχές και «να ξεκινήσουν αμέσως να τους σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματα αυτών των διαδηλωτών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy