Εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε τρίτους

Τη δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας για εκμίσθωση υπηρεσιών από την Υπηρεσία Ασύλου σε άλλη «αρμόδια αρχή» για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων προνοεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στα πλαίσια της συζήτησης τροποποίησης του περί Προσφύγων Νόμου στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκης Πολυδώρου συμφώνησε με την πρόνοια του νομοσχεδίου λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Θα μπορούν, ανέφερε, περισσότερες υπηρεσίες να αναλάβουν αυτό το έργο που σήμερα εκτελεί η Υπηρεσία Ασύλου. Δίνεται, πρόσθεσε, περισσότερη πρωτοβουλία και στον ιδιωτικό τομέα.

Τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη πρόνοια του νομοσχεδίου εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, η οποία έθεσε σωρεία ερωτημάτων και κυρίως για το ποιος θα καθορίζει τον όρο «αρμόδια αρχή». Βάσει της νομοθεσίας, η αρμόδια αρχή σήμερα είναι η Υπηρεσία Ασύλου. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν επίσης το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ΚΙΣΑ.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι η ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης του κέντρου φιλοξενίας της Κοφίνου, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως εδώ και δύο χρόνια το κράτος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αποχετεύσεων στην Κοφίνου.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως όσα κέντρα και να δημιουργηθούν για φιλοξενία των προσφύγων, δεν θα λυθεί το πρόβλημα εάν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική για τους πρόσφυγες.

Αντί, σημείωσε, η Κοφίνου να είναι χώρος υποδοχής, κάποιοι άνθρωποι διαμένουν εκεί μερικά χρόνια. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκομένους στη χθεσινή συνεδρία η επίθεση σε υψηλούς τόνους του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Κυπριανού προς τον πρόεδρο της ΚΙΣΑ. Ο βουλευτής διέκοψε τον κ. Πολυκάρπου μόλις άρχισε να μιλά και του υπέβαλε σε έντονο ύφος ότι είναι εκτός θέματος.

Με παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Πολυκάρπου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. Ωστόσο, στο στάδιο των ερωτήσεων ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον κ. Πολυδώρου για άσχετα θέματα, αναφερόμενος μάλιστα και στη σύζυγο του προέδρου της ΚΙΣΑ. Αφού ολοκλήρωσε μάλιστα τις άσχετες, σε έντονο ύφος, ερωτήσεις αποχώρησε από την αίθουσα.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy