Εκδήλωση Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος για το Κυπριακό

Τα κεντρικά ζητήματα “της παρούσας κρίσης” στις συνομιλίες όσο και των διαπραγματεύσεων ανέλυσαν οι εισηγητές σε ανοικτή συζήτηση με θέμα το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, που διοργάνωσε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη (CVAR) στη Λευκωσία, με τη στήριξη του Ιδρύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

‘Οπως αναφέρεται, οι εισηγητές Τουμάζος Τσελεπής, νομικός, διεθνολόγος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, και Μιχάλης Σοφοκλέους, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης παρουσίασαν μια καθαρή εικόνα του πού ακριβώς βρίσκεται η διαδικασία και πως μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Τσελεπής ανέλυσε γιατί “ήταν εντελώς λανθασμένη και προβληματική η ψήφιση του κανονισμού για το ενωτικό δημοψήφισμα”. Επίσης προχώρησε σε ανάλυση των πιο καίριων διαφορών που παραμένουν στο τραπέζι των συνομιλιών “με την εισήγηση για πακετοποίηση όλων των ουσιαστικών διαφορών” και για επείγουσα ανάγκη για προσπάθεια συνολικής συμφωνίας ως μιας εφικτής τακτικής για τελική συμφωνία.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, ο κ. Σοφοκλέους “παραδέχθηκε ως λανθασμένη την αποχή του ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία στη Βουλή”, αλλά υπέδειξε ως υπερβολική την αντίδραση Ακιντζί. Υπογράμμισε την ανάγκη “για άμεση επιστροφή στις συνομιλίες και την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας για επίτευξης λύσης, μέσα στα πλαίσια της παρούσας συγκυρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία και καλώντας όλους να βοηθήσουν”.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Sener Elcil και Τάκης Χατζηδημητρίου εκ μέρους της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας “δίνοντας το στίγμα της παρούσας κρίσης στις διαπραγματεύσεις ως αποτέλεσμα της τροποποίησης των Σχολικών Κανονισμών για το ενωτικό δημοψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή, και τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να αφεθεί να χαθεί η παρούσα συγκυρία για επίτευξη λύσης”.

‘Οπως επισημαίνεται, ο Sener Elcil αναφέρθηκε στον “ορατό κίνδυνο εξαφάνισης της τ/κ κοινότητας σε περίπτωση μη λύσης”, και ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανάπτυξε το όραμα για μια επανενωμένη και ειρηνική κοινή πατρίδα και την ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών για προώθηση αυτού του οράματος.

Ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης, σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΒΕ, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μετά τη λύση “με υπερδιπλασιασμό του ΑΕΠ σε 20 χρόνια, τουλάχιστον τρείς φορές περισσότερο συγκρινόμενο με τη μη επίτευξη λύσης”.

Αναφέρθηκε στην τεράστιας σημασίας ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία που θα επέλθει μετά τη λύση και στην μετατροπή της Κύπρου σε τόπο σταθερότητας και πόλο έλξης ανάπτυξης και επενδύσεων. Αναφέρθηκε στις συνεχείς κοινές προσπάθειες και κοινά προγράμματα με το τ/κ επιμελητήριο και τόνισε την αναγκαιότητα της λύσης για μια κοινή ειρηνική πατρίδα για της μελλοντικές γενιές.

Ο Φικρί Τόρος, Πρόεδρος του τ/κ Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και στις δύο πλευρές μετά τη λύση, καθώς επίσης και στην εξαίρετη συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τα κοινά τους προγράμματα, “τονίζοντας την τεράστια σημασία που η οργάνωση του προσδίδει στη κοινή προσπάθεια των δύο κοινοτήτων, σε όλα τα επίπεδα, για την επανένωση της Κύπρου”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, γενικό συμπέρασμα από τη συζήτηση που έγινε κατά την εκδήλωση είναι ότι “οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αχτίνα συμφωνίας με την ανάγκη ύπαρξης της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για να κλείσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια σε μια ενιαία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ηγετών στις επόμενες λίγες εβδομάδες” , και “οι προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να συνεχιστούν με σταθερό στόχο την εξεύρεση λύσης και την επανένωση”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy