Εκδήλωση στο Προεδρικό για την Ωρα της Γης

Ανανεώνουμε την υπόσχεση μας ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη φύση και το περιβάλλον η οποία στην πορεία των αιώνων, μας πρόσφερε τα απαραίτητα για την επιβίωση μας αγαθά: τροφή και νερό, ήλιο και αέρα, εκείνη την ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαταραχθεί από την αλόγιστη χρήση των περιορισμένων φυσικών μας πόρων, μεταβάλλοντας τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη μας με τεράστιο αντίκτυπο. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απόψε σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την ώρα της Γης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες, η απώλεια της βιοποικιλότητας και οι συνεπακόλουθες ασθένειες και παθήσεις στην υγεία του ανθρώπου, απαντώνται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας. Πρόσθεσε ότι οι αρνητικές συνέπειες των φαινομένων αυτών αναμένεται να επηρεάσουν ζωτικούς οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία και επομένως να καταστήσουν δυσχερέστερη την επιβίωση της ανθρωπότητας.

“Συνεπώς η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αφύπνισή μας και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουμε όλοι καθήκον και ευθύνη να διαφυλάξουμε τα κρίσιμα φυσικά αποθέματα του πλανήτη μας, έτσι ώστε τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιές περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής”, σημείωσε ο ΠτΔ. Τόνισε ότι για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές και μέτρα, ώστε η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής να καταστεί διαχειρίσιμη και ανατρέψιμη.
“Οι προσπάθειες μας πρέπει να είναι οργανωμένες, συντονισμένες και συλλογικές. Είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς, πολιτικοί και κοινωνικοί, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, η Κύπρος διατηρεί ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και την υψηλότερη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη και το φυσικό αυτό πλούτο που κληρονομήσαμε, αναλάβαμε την υποχρέωση να το διατηρήσουμε, να τον εμπλουτίσουμε και να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι έχοντας ως βασικό γνώμονα αυτή την υποχρέωση, εφαρμόζουμε συγκροτημένες πολιτικές και μέτρα που συνδυάζουν την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. `Οπως είπε ο Πρόεδρος, εφαρμόζουμε συνεκτικά σχέδια για τη μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, την ανακύκλωση, την ορθολογιστική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές δράσεις.

Επιπρόσθετα, είπε, έχουμε εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας την «καθαρή και πράσινη ενέργεια» και προωθούμε την «πράσινη ανάπτυξη» μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

” Όπως είναι γνωστό, έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις μείωσης της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την περίοδο 2013-2020, δεσμεύσεις τις οποίες υλοποιούμε επιτυχώς και εφαρμόζουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο μέτρων μέσω της εισαγωγής των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στη βιομηχανία, της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων και επιθεωρήσεων και της Επέκτασης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς”, δήλωσε ο Πρόεδρος , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πολιτικές αυτές διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, συμβατό με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που ταυτόχρονα δημιουργεί «πράσινες» θέσεις εργασίας οι οποίες συντείνουν στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας.

“Λόγω του ειδικού χαρακτήρα και της ευρύτητας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι αναγκαίο να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε ενεργά στις περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και την επιτυχή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η επερχόμενη διεθνής Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, θα καταλήξει σε αξιόπιστη διεθνή συμφωνία, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. “Με ένα ισχυρό πλαίσιο για το κλίμα και σαφή πολιτική θέληση για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης σε ολόκληρη την υφήλιο, μπορεί να αποτραπεί η όποια καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης και η συνεπακόλουθη τεράστια οικονομική ζημιά”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος κάλεσε όλους να σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα ώστε να μεταφέρουμε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το μήνυμα της δράσης για την προστασία του πλανήτη και για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την προστασία της ανθρωπότητας από τις κλιματικές αλλαγές.

“Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν, τη δύναμη μας για αναστροφή της κλιματικής αλλαγής”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy