Έκδοση Μπουλούτα στην Κύπρο πρότεινε ο Αντεισαγγελέας

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δ. Δασούλας, πρότεινε ο Ευθ. Μπουλούτας, στενός συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου, όπως εκδοθεί στην Κύπρο για ένα από τα τέσσερα αδικήματα που τον εκζητούν οι δικαστικές κυπριακές αρχές σχετικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η έφεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας, κ. Μπουλούτα κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία αποφασίστηκε η έκδοση του στην Κύπρο.

Σε βάρος του κ. Μπουλούτα έχει εκδοθεί από τις κυπριακές δικαστικές αρχές ένταλμα σύλληψης επειδή είναι κατηγορούμενος για υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.
Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί και υπέρ της έκδοσης στην Κύπρο και του Μάρκου Φόρου, επίσης συνεργάτη του κ. Βγενόπουλου, αλλά η έφεσή του δεν έχει συζητηθεί ακόμα.
Αναλυτικότερα, στον κ. Μπουλούτα αποδίδονται από τις κυπριακές Αρχές οι κατηγορίες:

  1. της χειραγώγησης της αγοράς,
  2. της συνωμοσίας προς καταδολίευση,
  3. της παρουσίαση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της Τράπεζας
  4. της τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών

Σήμερα, στο Ποινικό Τμήμα στο οποίο με πράξη της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, προήδρευσε η αντιπρόεδρος Ασπασία Καρέλλου, αντί του επίσης αντιπροέδρου Γ. Γεωργέλλη ο οποίος αποχωρεί στην λήξη του δικαστικού έτους (30.6.2016), ο κ. Δασούλας τόνισε ότι πρέπει να εκδοθεί ο κ. Μπουλούτας μόνο για την κατηγορία της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών, καθώς μόνο για αυτήν την κατηγορία από τις τέσσερις προκύπτει διπλό αξιόποινο.
Δηλαδή, μόνο αυτή η κατηγορία είναι αξιόποινη κατά το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο και για αυτή μόνο μπορεί να εκδοθεί. Η κατηγορία αυτή προβλέπεται στο άρθρο 56 του νόμου 2190/1920, ενώ οι άλλες τρεις προβλέπονται μόνο στο Κυπριακό Δίκαιο.
Ενώπιον του Ποινικού Τμήματος, ο κ. Μπουλούτας χαρακτήρισε “εχθρικές ενέργειες” το αίτημα των κυπριακών Αρχών και αυτό γιατί είναι ο κύριος μάρτυρας σε διεθνή διαιτησία στην Ουάσιγκτόν και θέλουν να τον καταστήσουν αναξιόπιστο. Η διαιτησία αυτή αφορά την εταιρεία marfin (και επενδυτές) και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμη, ανέφερε ο κ. Μπουλούτας ότι εάν οι πράξεις του “τυγχάνουν ποινικής αντιμετώπισης”, τόνισε η δίκη του να γίνει στην Ελλάδα, καθώς στην Κύπρο δεν θα έχει δίκαιη δίκη, αφού τα κυπριακά δημοσιεύματα του Τύπου είναι αρνητικά και τον έχουν ήδη καταδικάσει.

Οι συνήγοροι του ανέφεραν ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να εκδοθεί ο κ. Μπουλούτας στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη του νόμου 2190/1920, ενώ ανέφεραν ότι η κατηγορία για την οποία μπορεί να εκδοθεί -σύμφωνα με την πρόταση του κ. Δασούλα – στην Ελλάδα αποτελεί απλή διοικητική παράβαση και όχι ποινική παράβαση.
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy