«Εκφανση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας η ανακοίνωση της Αγκυρας»

Έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού.

Σε σημερινή ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.

“Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με την ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης σε ερευνητικά τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων,” τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει το ΥΠΕΞ, “είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.”
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της,” υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Η νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αναφέρει, δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται λόγω των συνομιλιών.

“Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη λύση του Κυπριακού το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου,” καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy