Εκεί που η φύση προκαλεί την αδρεναλίνη

 

Ένα πάρκο στην Κυπερούντα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες

μέσα από εκπαιδευτικά αθλήματα και άλλες ομαδικές δραστηριότητες

 

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Όταν η δράση και η ξεκούραση βρίσκουν κοινό παρονομαστή, και μάλιστα με φόντο τη μαγεία και όλα τα ευεργετήματα της φύσης, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί την ιδανική επιλογή για όποιον αναζητά να βιώσει κάτι ξεχωριστό σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Αυτή τη δυνατότητα δίνει ένας αλλιώτικος πολυχώρος που δημιουργήθηκε σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία της Πιτσιλιάς, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της κυπριακής υπαίθρου, αφού καθημερινά προσελκύει το ενδιαφέρον Κύπριων και ξένων επισκεπτών.

Το Adventure Mountain Park που βρίσκεται στην Κυπερούντα δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο παροχέα υπαίθριων οικογενειακών και γενικότερα ομαδικών εκπαιδευτικών αθλημάτων και άλλων δραστηριοτήτων σε όλη την Κύπρο. Η αναρρίχηση, η τοξοβολία, το paintball και το orienteering, αλλά και το ice skating, αποτελούν μερικές μόνο από τις περιπετειώδεις δράσεις και άλλες ευχάριστες ενασχολήσεις που προσφέρει το πάρκο σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, με τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε περίπτωση και πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού.

«Η φύση, η περιπέτεια και τα εξωτερικά αθλήματα είναι το πάθος μας και μεταφέρουμε αυτά τα συστατικά στον κόσμο που επισκέπτεται το πάρκο», αναφέρει ο Γιώργος Ρωσσίδης, ένας από τους βασικούς εμπνευστές και δημιουργούς του χώρου, επισημαίνοντας ότι καθημερινή αποστολή όλης της ομάδας είναι «να κάνουμε την περιπέτεια και τις εξωτερικές δραστηριότητες προσβάσιμες και διασκεδαστικές για όλους έτσι ώστε να τις εντάξουν στη ζωή τους και να μάθουν από αυτές». Όπως υποδεικνύουν οι συντελεστές του πάρκου, «ζούμε για τις στιγμές που θα κάνουν τη ζωή μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη και αυτό στο Adventure Mountain Park αποτελεί υπόσχεση».

Η αναρρίχηση είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο συναρπαστικές, περιπετειώδεις και γεμάτες αδρεναλίνη εξωτερικές δραστηριότητες που προσφέρει το πάρκο. Είναι μια μορφή άσκησης η οποία συνδυάζει το μυαλό και το σώμα απαιτώντας, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτές του είδους, «αποφασιστικότητα, επιμονή, συντονισμό, σωματική δύναμη και διαίσθηση για να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να φτάσετε στην κορυφή». Είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας αναρριχητής, θα έχετε στη διάθεσή σας τους έμπειρους εκπαιδευτές και τον επαγγελματικό εξοπλισμό που θα σας βοηθήσει να ανεβείτε τον τεχνητό βράχο που βρίσκεται στο Adventure Mountain Park και να εξελιχθείτε με τρόπο που ποτέ δεν είχατε φανταστεί. Η αναρρίχηση γίνεται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και σ’ αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 8 ετών.

Μια από τις σχετικά πρόσφατες δραστηριότητες που ενέταξε στο πρόγραμμά του το πάρκο είναι το Orienteering. Ένα ευχάριστο και περιπετειώδες άθλημα που συνδυάζει ψυχικές και σωματικές ικανότητες. Οι συμμετέχοντες (άνω των 8 ετών) πραγματοποιούν περιηγήσεις ανάμεσα σε διάφορα ελεγχόμενα σημεία και διαδρομές μέσα στο δάσος δίπλα από το πάρκο χρησιμοποιώντας ως βασικά υλικά την πυξίδα και το χάρτη. Περπατώντας ή τρέχοντας, καλούνται να καθορίσουν τις καλύτερες διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους γρηγορότερα, λαμβάνοντας γρήγορες αποφάσεις και αξιοποιώντας τις ικανότητες πλοήγησης που έχουν.

Πέρα από τις δράσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να συμμετάσχει, το πάρκο προσφέρει και μια σειρά άλλων δυνατοτήτων και πραγματικών απολαύσεων για τους επισκέπτες. Τέτοια απόλαυση αποτελεί η δυνατότητα δοκιμής των παραδοσιακών γαστρονομικών δημιουργιών της περιοχής. Εξάλλου, μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τη σπάνια χλωρίδα της Κύπρου προσφέρει η περιήγηση στον βοτανικό κήπο όπου αφθονούν μια σειρά από σπάνια βότανα της Κύπρου και ειδικότερα της περιοχής της Πιτσιλιάς και γενικότερα του Τροόδους.

 

Κατασκηνωτικός χώρος

 

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η χρήση του κατασκηνωτικού χώρου όπου οι λάτρεις του είδους έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν μέσα στη φύση, σε μια περιοχή που περιβάλλεται από την εκπληκτική θέα του βουνού και το γενικότερο μαγευτικό τοπίο που περιβάλλει την Κυπερούντα.

Εκτός από την ξεκούραση και τη γαλήνη που προσφέρει η διανυκτέρευση κάτω από τα άστρα, ακόμα και τώρα που είναι φθινόπωρο, η κατασκήνωση αποτελεί μια καλή ευκαιρία γνώσης και προσαρμογής σε διαφορετικά δεδομένα πέρα από τον συνηθισμένο τρόπο ζωής μας. Κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα όσοι έζησαν, έστω και μια φορά, σε κατασκηνωτικό χώρο.

Για την ακόμα μεγαλύτερη άνεση και απόλαυση της διανυκτέρευσης, το πάρκο μπορεί και παρέχει τον βασικό εξοπλισμό στον οποίο βέβαια περιλαμβάνεται και το αντίσκηνο και άλλα χρειώδη που σίγουρα θα κάνουν ακόμα πιο απολαυστική τη διαμονή.

 

Διανύοντας το «Δόξα σοι ο Θεός»

 

Το Adventure Mountain Park καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα από τα δημοφιλέστερα μονοπάτια της φύσης που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, αυτό με την κάπως παράξενη ονομασία «Δόξα σοι ο Θεός», δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει στις δραστηριότητές του και την πεζοπορία για την οποία συνεχώς εκδηλώνεται όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στην περιοχή της Πιτσιλιάς και ειδικότερα γύρω από την Κυπερούντα, υπάρχουν αρκετά μονοπάτια μέσα από τα οποία, πέρα από την ψυχική ικανοποίηση και τη σωματική άσκηση που προσφέρει το περπάτημα, οι πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να έρθουν σε άμεση επαφή με τα πλούσια είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν οι οροσειρές του Τροόδους και της Μαδαρής.

Η ομάδα των έμπειρων οδηγών-πεζοπόρων του πάρκου αναλαμβάνει και συνοδεύει τους ενδιαφερόμενους, επιλέγοντας τη διαδρομή που ταιριάζει στον καθένα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που χαρακτηρίζει το κάθε μονοπάτι.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy