Έκκληση ΑΗΚ προς κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις

Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή να καταβάλουν ύστατη προσπάθεια ώστε να επανεξεταστούν τα νομοσχέδια για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) και ο τροποποιητικός νόμος περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού απηύθυναν οι συντεχνίες της ΑΗΚ, οι οποίες κατήλθαν το πρωί σε δίωρη στάση εργασίας.

Οι συντεχνίες εφαρμόζουν μέτρα από χθες και την Τρίτη θα συνέλθουν εκ νέου για να αξιολογήσουν την κατάσταση, μη αποκλειόμενης και της λήψης πιο δυναμικών μέτρων που ενδεχομένως αυτή τη φορά να επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Μεσολαβητική προσπάθεια για να συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για να εξετάσει τα νέα δεδομένα ανέλαβε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, που ήταν παρών στην εκδήλωση των συντεχνιών. Είπε συγκεκριμένα ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής εντός της ημέρας για να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους εκ μέρους της Συντεχνίας του Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ ο ‘Αδωνης Γιασεμίδης δήλωσε ότι επικρατεί έντονη απογοήτευση γιατί τα δύο νομοσχέδια έχουν ήδη πάρει το δρόμο για ψήφιση και αποτελούν μονομερείς ενέργειες.

Υπενθύμισε ότι οι συντεχνίες είχαν άρει τα μέτρα τους αποδεχόμενες την έκκληση της Βουλής και την εισηγητική της πρόταση για διενέργεια μελέτης για τον τομέα του ηλεκτρισμού στην Κύπρο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ και ενώ απευθύνθηκαν επανειλημμένως με επιστολές σε όλους τους αρμοδίους, δεν έχουν καμία ανταπόκριση.

“Είχαμε απευθύνει ύστατη έκκληση προς τον Υπουργό Ενέργειας και την Επιτροπή Εμπορίου έστω και τώρα να έρθουν να συζητήσουμε σοβαρά και σωστά για να επιλυθεί το ζήτημα και για να μην καταλήξουμε να έχουμε πιο δυναμικά μέτρα τα οποία πιθανό να ταλαιπωρήσουν τον Κύπριο καταναλωτή, κάτι το οποίο απευχόμαστε. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κανένα, ούτε τα νοικοκυριά, ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τα ξενοδοχεία τώρα που είναι τουριστική περίοδος”, ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης, τονίζοντας ότι για την κατάληξη σήμερα κάποιοι άλλοι ευθύνονται και όχι οι εργαζόμενοι.

Εξάλλου σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι πολίτες δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ούτε ψευδαισθήσεις ότι η τιμή του ρεύματος θα μειωθεί με τις ιδιωτικοποιήσεις.

“Αν η ΑΗΚ ιδιωτικοποιηθεί, το ρεύμα που είναι ένα κοινωνικό αγαθό που απολαμβάνει όλος ο κόσμος δεν πρόκειται να φτηνίσει σε καμία περίπτωση”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι είναι εύκολο να εξευρεθεί αγοραστής με δεδομένο και το γεγονός ότι η ΑΗΚ είναι ένας οργανισμός με κρατικές εγγυήσεις, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι “εμείς προτιμάμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς και κάνουμε τις ενέργειές μας από τώρα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως”.

Ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια ουσιαστικά στόχο έχουν την αποδυνάμωση, αποδόμηση και την διάλυση και εκποίηση της ΑΗΚ με αποτέλεσμα η Αρχή να καταλήξει να είναι μια ταμπέλα σε ένα κενό δωμάτιο.

Χαιρέτισε εξάλλου τη στήριξη των Οικολόγων με την παρουσία του Γιώργου Περδίκη στην εκδήλωση αλλά και την τοποθέτηση του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος – όπως είπε – ο οποίος “τοποθετήθηκε σαφώς ότι η ΑΗΚ δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί που είναι μια θέση σαφής”.

Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για όλα εκείνα όπως είπε, “που γίνονται από άλλους και γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τους ΔΟΚΕ στόχο έχει να παρακάμψει με έμμεσο τρόπο το σύνταγμα, εξηγώντας ότι η ΑΗΚ είναι κατοχυρωμένη και δημιουργήθηκε βάση συντάγματος.

“’Ετσι θα καταφέρουν και θα περάσουν το σκόπελο του Συντάγματος και θα οδηγήσουν στην αποδόμηση και εκποίηση της ΑΗΚ, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πού θα οδηγήσουν τον τόπο”, σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε ότι ο ηλεκτρισμός είναι ένα σοβαρό και πολύτιμο αγαθό για την οικονομία για την ευημερία του λαού μας και για το λόγο αυτό γίνονται οι κινητοποιήσεις.

Σημείωσε ότι οι συντεχνίες ανέμεναν ότι η ορθολογιστική μελέτη που ετοιμάστηκε, θα ερχόταν στη
Βουλή προς εξέταση.

“Φαίνεται ότι αυτή η μελέτη προκαταλαμβάνει αποτελέσματα και δεδομένα”, σημείωσε και απηύθυνε έκκληση να συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Εμπορίου παρουσία όλων των επηρεαζόμενων (ΑΗΚ, Υπουργείο Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και να καταδειχθεί που υπάρχει αλήθεια και που υπερβολές.)

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος στον αγώνα των συντεχνιών για διατήρηση μιας δημόσιας περιουσίας που κτίστηκε με κόπους και μόχθους των εργαζομένων και του κυπριακού λαού.

“Η υπόθεση της ΑΗΚ είναι υπόθεση του κάθε Κύπριου πολίτη και όχι των εργαζομένων, και πρέπει να στείλετε αυτό το μήνυμα, δεν είναι εργαζόμενοι μόνοι που διεκδικούν κάποια δικαιώματα που κάποιοι κακώς τα ονομάζουν προνόμια, δεν πρέπει να αφεθεί να ξεπουληθεί σε τιμή ευκαιρίας, δεν ξεπουλιέται και δεν δωρίζεται”, σημείωσε.

Δεσμεύτηκε εξάλλου ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου για να επανέλθει το ζήτημα και να εξεταστούν τα δεδομένα. “Φαίνεται ότι η πρώτη μας παρέμβαση ήταν θετική αλλά στη συνέχεια κάποιοι στην πράξη και τη Βουλή θέλουν να την ξεγελάσουν”, δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Εκ μέρους της ΟΗΟ ΣΕΚ ο Ανδρέας Ηλία δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο οι θεσμοί να προσεγγίζουν τα θέματα με τη δέουσα προσοχή και θα πρέπει να αφεθεί η ΑΗΚ-με το νομικό καθεστώς που έχει- απερίσπαστα να λειτουργήσει με στόχο το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό.

“Είναι εντεταλμένη να το κάνει και είναι αδιανόητο για μας να προωθούνται νομοσχέδια χωρίς κοινωνικό διάλογο, το ΔΟΚΕ είναι ένα νομοσχέδιο που μας παίρνει πίσω, συγκρούεται με τη φιλοσοφία του συντάγματος”, σημείωσε.

Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η ΑΗΚ χάνει την αυτοδυναμία της στη λήψη αποφάσεων κάτι που θα δημιουργήσει χρονοβόρες διαδικασίες και διεργασίες που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού.

“Ζητήσαμε από Βουλή να σταθεί ανάχωμα στο νομοσχέδιο και ζητήσαμε περαιτέρω οι οργανισμοί που είναι σε ανταγωνισμό να απαλειφθούν, όπως είναι ΣΥΤΑ και ΑΗΚ, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και θα τις εντείνουμε προς πολιτειακούς θεσμούς, προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τη Βουλή ώστε το ΔΟΚΕ να μην περάσει και να επιφέρει αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα”, σημείωσε.

Ο Γρηγόρης Κατσελής της ΠΟΑΣ εξέφρασε αλληλεγγύη και υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΑΗΚ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

“Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και για το ΔΟΚΕ και επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ένα στόχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις”, ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι διατρανώνουν την αγωνιστικότητά τους και ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της ΑΗΚ δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντά τους.

“Εμείς από την αρχή έχουμε ταχθεί ενάντια σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων γιατί γνωρίζουμε ότι είναι ένα ξεπούλημα και μια απώλεια του δημόσιου πλούτου, μια απώλεια του βραχίονα ανάπτυξης, έχω την πεποίθηση ότι αν συνεχίσουμε τον αγώνα μας θα γλιτώσουμε τον οργανισμό και θα επιβραβευτούμε ηθικά”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρέστη και ένας συνταξιούχος της ΑΗΚ ο οποίος εργάστηκε στην αρχή από το 1956 ως το 1997 σε διάφορες θέσεις, από γραφέας ως υπεύθυνος υπηρεσίας στην Υπηρεσία Προσωπικού.

Θέλησε να μιλήσει στα ΜΜΕ για να εκφράσει την έγνοια και την ανησυχία του λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που εργάστηκε στην ΑΗΚ γνώρισε πλήρως όλες τις υπηρεσίες της και είναι σε θέση, όπως ανέφερε, να καταλαβαίνει ότι όλα αυτά που γίνονται οδηγούν στην καταστροφή της Αρχής.

“Βλέπω με πολλή ανησυχία και αγωνία να γίνονται όλα αυτά εις βάρος της ΑΗΚ και της οικονομίας του τόπου, είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για το δίκαιο, για να σωθεί αυτός ο οργανισμός που έγινε με τόσες θυσίες και αξίζει για την οικονομία σαν το πιο πολύτιμο αγαθό. Με πόνο ψυχής βλέπω όλα αυτά τα καταστροφικά να προωθούνται εις βάρος της ΑΗΚ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

KYΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy