Έκκληση ΔΕΑ για πληροφορίες για αγνοούμενους

Έκκληση προς τον κόσμο να δώσει πληροφορίες σε σχέση με τους αγνοούμενους απηύθυνε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εάν δεν υπάρξουν επιπρόσθετες πληροφορίες για εκταφές, τότε μέχρι το 2017 θα υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ταυτοποιήσεων.

Κάλεσε όλους όσοι τυχόν γνωρίζουν κάτι να επικοινωνήσουν με το γραφείο του στο τηλέφωνο 22400142 και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει πλήρης εχεμύθεια. “Εμείς δεν θέλουμε να γνωρίζουμε ούτε πρόσωπα, ούτε καταστάσεις, θέλουμε να γνωρίζουμε χώρους που έχει ταφεί κόσμος, είτε είναι Ε/κ είτε Τ/κ. Λογικά, οι Ε/κ πρέπει να γνωρίζουν πιθανόν πληροφορίες για Τ/κ οπότε χρειαζόμαστε βοήθεια από τον κόσμο αλλά και από ανθρώπους οι οποίοι ήταν στα γεγονότα”.

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτών που έχουν ταυτοποιηθεί φθάνει το 27%, από τους 2001 δηλαδή, ταυτοποιήθηκαν 421 Ε/κ και 125 Τ/κ.

Ο κ. Νέστορος σημείωσε ότι υπάρχουν και 100 άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν γιατί πρόκειται για ανεπαρκές γενετικό υλικό από κάποια λείψανα ή γιατί δεν υπάρχει συγγενής, ή πρέπει να γίνει νέα εκταφή.

“Άρα εκεί που βρίσκουμε οστά δεν σημαίνει ότι θα μας οδηγήσουν σε ταυτοποίηση κατ` ανάγκη”, είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Νέστορος έγιναν με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ από αντιπροσωπεία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

“Η συνάντηση ήταν περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα για τις διάφορες πτυχές του προγράμματος της ΔΕΑ. Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν σε σχέση με το πώς προχωρούν οι εκταφές, πώς προχωρούν οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις”, είπε ο κ. Νέστορος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία για την οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης.

Ερωτηθείς γιατί το 2017 θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ταυτοποιήσεις, είπε ότι “γνωρίζουμε πόσα οστά βρίσκονται σε ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις και πόσα οστά βρίσκονται στην αποθήκη. Εάν αυτά τα νούμερα τα βάλω δίπλα από τον αριθμό των ταυτοποιήσεων που μπορεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι να προχωρήσει, αντιλαμβάνεστε ότι το 2017 θα υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ταυτοποιήσεων”.

“Άρα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες, να ξαναφτιάξουμε αρχεία, θα πρέπει να πείσουμε εμπλεκόμενες χώρες και υπηρεσίες να συνεργαστούν και θα πρέπει επιπρόσθετα να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο και κόσμος που γνωρίζει πληροφορίες και δεν μιλά. Θα πρέπει να τις μοιραστεί μαζί μας”, τόνισε.

Ο κ. Νέστορος είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΔΕΑ έχει ανάγκη τις νέες πληροφορίες καθώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό αγνοουμένων, και να συνδέσουν ιστορίες και πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα. “Κάθε πληροφορία την αξιοποιούμε με διαφορετικούς και ποικίλους τρόπους”, είπε.

Δήλωσε παράλληλα ότι από εβδομάδας θα ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η συνεργασία με την Ελλάδα έχει πλέον εντατικοποιηθεί.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να βοηθήσει αυτή η συνεργασία, είπε ότι “προσπαθούμε να λάβουμε επιπρόσθετες πληροφορίες, να βρούμε κόσμο που βρίσκεται στην Ελλάδα και πιθανόν να γνωρίζει, αναζητούμε διάφορα πράγματα”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy