Έκκληση για καλή διάθεση προς αντιμετώπιση προβλημάτων στην υγεία

Έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν καλή διάθεση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, μέσα από μια διάθεση συνεννόησης και συμβιβασμού, αναγνωρίζοντας από τη μια τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από τους λειτουργούς υγείας, αλλά φυσικά και κατανοώντας τους περιορισμούς που έχει αυτή τη στιγμή η οικονομία της Κύπρου σε ό,τι αφορά τους πόρους, που μπορεί να διαθέσει στον τομέα της υγείας, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η θέση του κόμματος του είναι ότι η καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα και ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε.

“Είτε θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ κάτι που εμείς ευνοούμε, είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας, για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε εκείνες τις υπηρεσίες της υγείας, που απαιτούν αυτή τη στιγμή οι Κύπριοι πολίτες”, είπε.

Όπως σημείωσε, “το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους λειτουργούς υγείας και ιδιαίτερα από τους Κυβερνητικούς Ιατρούς, για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο παροχής υπηρεσιών υγείας κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες και αναγνωρίζει ακόμα ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα σήμερα στο χώρο της υγείας, ιδιαίτερα στο χώρο της δημόσιας υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων δημοσιονομικής στήριξης του τομέα”.

Πρόσθεσε πως το κόμμα του θέλει να συμβάλει στις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων μέσα από ένα παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο, συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, αλλά ακόμα χειρότερα το σύστημα συνεννόησης με τους φορείς υγείας έχει καταρρεύσει.

“Δεν είμαστε ικανοποιημένοι”, είπε, “από την επικοινωνία και τη συνεννόηση, που θα πρέπει να διαπιστώνουμε σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική, την εποπτεία της κυβερνητικής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης μαζί με τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με κάθε αίτημα που κατατίθεται είτε από τους κυβερνητικούς ιατρούς, είτε από οποιοδήποτε άλλο, αλλά αυτό που απαιτούμε εμείς ως ΔΗΚΟ είναι να εξαντλείται ο διάλογος και η διάθεση συμβιβασμού, για να υπηρετούμε στο τέλος της ημέρας το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι η ΠΑΣΥΚΙ “ουδέποτε ήταν εναντίον της αυτονόμησης, ούτε και της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αλλά θεωρούμε ως επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βιώνουμε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια ότι πρωτίστως πρέπει να προηγηθεί μια σωστή αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε να είναι έτοιμα να μπουν στο σύστημα της αυτονόμησης και ακολούθως σε ένα ΓεΣΥ”.

Είπε ότι “η ανταλλαγή απόψεων με το ΔΗΚΟ θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές”, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα διάλογος, ωστόσο, ο διάλογος δεν πρέπει να γίνεται για χάρη του διαλόγου.

“Επιτέλους πρέπει να δοθούν γραπτές εισηγήσεις προς εμάς, ώστε να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε είτε τη θετική μας απάντηση, είτε την αρνητική. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, κατέληξε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy