Έκκληση Προέδρου Βουλής για διαφύλαξη του Συντάγματος και των Θεσμών

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε έκκληση για διαφύλαξη του Συντάγματος και των Θεσμών, δηλώνοντας ότι εάν η όποια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κρίνει σκόπιμο μπορεί να ζητήσει να κατατεθεί ενώπιον της το πόρισμα Καλλή.

“Από χθες, Τρίτη, η θεσμική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε μια εφιαλτική κρίση του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου” ανέφερε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι “πράξεις και ενέργειες που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε συνταγματική εκτροπή και αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας των θεσμών συνιστούν ευθεία απειλή για την ακεραιότητα του πολιτεύματος”.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι στους σημερινούς εθνικά κρίσιμους καιρούς, με την Κυπριακή Δημοκρατία να αμφισβητείται από τη δολιότητα της κατοχικής δύναμης, η διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας του Κράτους αποτελεί ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

Περαιτέρω ανέφερε ότι “ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, με συναίσθηση της ευθύνης του πολιτειακού λειτουργήματος το οποίο υπηρετώ, απευθύνω έκκληση για διαφύλαξη του Συντάγματος και των Θεσμών”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι θεωρεί χρέος του να απευθύνει αυτή την έκκληση.

“Πιστεύω ότι εξαιτίας του πολιτειακού λειτουργήματος το οποίο υπηρετώ, οφείλω να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος, σε μια περίοδο που η ακεραιότητα του πολιτεύματος και της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας τυγχάνει δολίων αμφισβητήσεων από την κατοχική δύναμη”.

Ερωτηθείς εάν είχε οποιαδήποτε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Ομήρου απάντησε αρνητικά.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης της Σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη την Παρασκευή πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν λέει ότι θα συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών το ζήτημα που προέκυψε στη Νομική Υπηρεσία, αλλά ανέφερε όταν συνέρχεται η σύσκεψη Αρχηγών ή Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των Κομμάτων είναι λογικό να συζητά και θέματα που είναι ευρύτερου πολιτειακού ενδιαφέροντος.

Συνεπώς δεν μπορώ να αποκλείσω ότι είναι πιθανόν να υπάρξει συζήτηση και για αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς εάν το Κοινοβούλιο θα ζητήσει να κατατεθεί ενώπιον του το πόρισμα Καλλή, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι δικαστικό σώμα, συνεπώς δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε εν εξελίξει ευρισκόμενες ποινικές ανακρίσεις ή δικαστικές διαδικασίες.

Πρόσθεσε πως εάν οποιαδήποτε Επιτροπή της Βουλής θα ήθελε να ζητήσει το πόρισμα, αναπόκειται στη συγκεκριμένη Επιτροπή η οποία ενδεχομένως να ήθελε να τύχει ενημέρωσης για το πόρισμα.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο Αφερεγγυότητας, περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι προγραμματισμένη συνεδρία της Ολομέλειας την Παρασκευή.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy