Έκλεισε τον κύκλο του το ενιαίο λύκειο

Το ενιαίο λύκειο έχει κλείσει τον κύκλο του και θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του λυκείου, ανέφεραν ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος συνάντησης τους, στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Χριστοφίδης, στις δηλώσεις του είπε ότι η συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

«Υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε πάρα πολλά ζητήματα, κρίσιμα για την πορεία των εκπαιδευτικών μας ζητημάτων. Θέλω να εκφράσω τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια τα πράγματα στην πορεία δεν προχωρούν και δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που απαιτείται να προχωρήσουν, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Λέχθηκε ότι θα γίνει μία αξιολόγηση και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και όλης της προηγούμενης πορείας, αυτή η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στους τρεις ή έξι πρώτους μήνες διακυβέρνησης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές. Αντ` αυτού είμαστε και πάλι σε ένα σημείο στο σύστημα διορισμού εκεί που ήμασταν ένα χρόνο πριν, να ξανά συζητούμε για την ανάγκη διασφάλισης των συμβασιούχων των εκτάκτων και άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιταλία, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, έχει περιπλέξει περισσότερο τα ζητήματα και νομίζω έχει αποκαλύψει την αστοχία του Υπουργείου Παιδείας να επανέλθει μετά από ένα χρόνο διακοπής των ζητήσεων με μια προσέγγιση και πάλι μη διασφάλισης αυτών των εκπαιδευτικών.

«Έχουμε πει και παλαιότερα, εάν επιλυθεί αυτό ζήτημα που κατά την άποψη μας μπορεί και νομικά και κυρίως πολιτικά να επιλυθεί, μπορούμε να έχουμε ένα νέο σύστημα διορισμών που το χρειαζόμαστε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι άλλες δύο προτάσεις τις οποίες έχουμε μπροστά μας, για την αξιολόγηση και την επιμόρφωση, είναι με σημαντικά κενά, με γενικές κατευθύνσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς οικονομική μελέτη και δεν μπορεί ο διάλογος σε αυτά τα ζητήματα να καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πάει επί μακρόν. Ορίστηκαν άλλες επιτροπές τώρα να εξετάσουν το ενιαίο λύκειο, αν θα έχουμε εισαγωγικές εξετάσεις, κατατακτήριες, απολυτήριες εξετάσεις και ούτω καθ` εξής», ανέφερε.

Όπως είπε, το λύκειο επιλογής μαθημάτων, το ενιαίο λύκειο, «κατά τη δική μας την εκτίμηση, κατά την εκτίμηση εκπαιδευτικών οργανώσεων και πολλών άλλων ειδικών, έχει κλείσει τον κύκλο του».

«Δεν χρειαζόμαστε ένα λύκειο με λιγότερες επιλογές μαθημάτων, αλλά χρειαζόμαστε μια συλλογική αναδιάρθρωση του λυκείου με δέσμες, με κατευθύνσεις, με ενότητες μαθημάτων γιατί ήδη είμαστε μπροστά σε αρνητικά φαινόμενα. Μαθητές να επιλέγουν τα λεγόμενα εύκολα μαθήματα και να ολοκληρώνουν το λύκειο ουσιαστικά στη βάση αυτών των `εύκολων` μαθημάτων. Έχουμε μηνύματα από ξένες χώρες: Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, μη αναγνώρισης του απολυτηρίου μας, λόγω περιεχομένου για εισδοχή στα πανεπιστήμια των χωρών αυτών. Θα πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα των καιρών και επιτέλους να τολμήσουμε. Έτσι με αγωνία θέλουμε να παροτρύνουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας, το Υπουργείο Παιδείας να δει τα ουσιαστικά ζητήματα της παιδείας, χάσαμε ήδη δύο χρόνια να κινηθεί σε πιο γρήγορους ρυθμούς με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και εμείς θα στηρίξουμε μια τέτοια πορεία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να την διορθώσουμε εκεί και όπου χρειάζονται», συμπλήρωσε.

Στο νέο σύστημα διορισμών επικεντρώθηκε η ΟΕΛΜΕΚ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση, στα πλαίσια της οποίας, όπως είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και διαβίβασαν τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ για όλα τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τα θέματα των τριών προτάσεων που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας στις αρχές Νοεμβρίου: Το θέμα του νέου συστήματος διορισμού, της αξιολόγησης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

«Σταθήκαμε ιδιαίτερα στο θέμα του νέου συστήματος των διορισμών. Διαβιβάσαμε στο ΑΚΕΛ τη θέση της Οργάνωσης μας ότι θα πρέπει απαραίτητα να διασφαλιστεί το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων που υπηρετούν ήδη για αρκετό χρονικό διάστημα στην εκπαίδευση πριν την εφαρμογή του όποιου νέου συστήματος συμφωνηθεί. Ανταλλάξαμε απόψεις και σκέψεις για τα ζητήματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της αξιολόγησης, τα καυτά θέματα της μέσης εκπαίδευσης που είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε απόλυτα με το ΑΚΕΛ ότι το ενιαίο λύκειο έχει κλείσει τον κύκλο του και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δούμε πως το διορθώνουμε, πως το αναμορφώνουμε και πως το κάνουμε πιο αποτελεσματικό και πιο λειτουργικό. Συζητήσαμε το θέμα των παγκυπρίων εξετάσεων, το θέμα αν θα διαχειριστούν οι απολυτήριες εξετάσεις από τις εξετάσεις κατάταξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είδαμε μία σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν την εκπαίδευση, την μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι στόχος τους είναι ο διάλογος και με όλα τα πολιτικά κόμματα ούτως ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν ιδιαίτερα τη μέση εκπαίδευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy