Εκλογές 2018 και Οικονομία

Του Χάρη Σταυρινίδη*

Η αναφορά του υποψήφιου Προέδρου για τη Δημοκρατία, κ. Μαλά, στο οικονομικό μας μοντέλο, που παραμένει το ίδιο τα τελευταία 25+ χρόνια, πιστεύω πως έγινε για να καταδείξει ότι πλέον χρειάζεται η επικαιροποίηση αλλά και η εξέλιξή του, κυρίως μετά την αποδόμηση του τραπεζικού τομέα και την κατάρρευση της οικονομίας μας που ακολούθησε την απόφαση κουρέματος καταθετών τον Μάρτιο του 2013 και το οποίο είχε «δεσμευτεί» ο ΠτΔ ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθεί.

Από τότε η παρούσα κυβέρνηση απλά ακολούθησε το μανιφέστο της Τρόικας ωσάν να ήταν δικό της (Χ. Γεωργιάδης) χωρίς να δώσει ένα όραμα για το μέλλον, με αποτέλεσμα την «αιμορραγία» νέων επιστημόνων, και όχι μόνο, προς το εξωτερικό, ενώ δεν έδωσε κανένα νέο αφήγημα για το μέλλον της οικονομίας μας στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Η προσωπική μου προσέγγιση είναι ότι το οικονομικό μας μοντέλο είναι πλέον ξεπερασμένο, έστω και αν μας φέρνει εισοδήματα λόγω της ευκαιριακής γεωπολιτικής ταραχής στη γύρω μας περιοχή με την αύξηση εισροής τουριστών αλλά και τη βραχυπρόθεσμη προσέλκυση επενδυτών στη ακίνητα μέσω της έκδοσης διαβατηρίων.

Χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο και μελετώντας τις εξελίξεις πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις για προσαρμογή της οικονομίας με τις παγκόσμιες τάσεις και την εξέλιξή της σε οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, απλά να αναφέρω ότι ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ανέλαβε το ΑΕΠ ήταν της τάξης του 19,5 δις και παραδίδει στο τέλος της θητείας του στις καλύτερες των περιπτώσεων ένα ΑΕΠ της τάξης των 18,5 δις (Επίπεδο 2009 σε σταθερές τιμές – Πηγή Eurostat).

Η «ανάπτυξη» στη οποία αναφέρονται είναι απλά μεγέθυνση από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του ΑΕΠ που σε καμία περίπτωση μεταφράζεται σε επίπεδο εισοδημάτων των νοικοκυριών, αφού κατάφεραν να μεγαλώσουν το χάσμα εισοδημάτων μεταξύ υψηλά και χαμηλά αμειβομένων. Με λίγα λόγια κατάφεραν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους (Δείκτης GINI).

Όσον αφορά στα κοινωνικά παντοπωλεία, τα 10.000 παιδάκια χωρίς τα αναγκαία για να πάνε σχολείο, μαζί με το ΕΕΕ, επιτρέψετε μου να πω ότι αυτό δεν είναι το όραμά μας για την Κύπρο και τους συμπολίτες μας.

Οι θέσεις εργασίας που δημιούργησαν οι κυβερνώντες είναι κυρίως αυτές των 500 ευρώ (μερικής ή επιχορηγημένης απασχόλησης) και στην καλύτερη περίπτωση των 900 ευρώ. Ένας στους πέντε νεαρούς μέχρι 25 ετών είναι άνεργος σήμερα στην Κύπρο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο, το 20,3% των νέων βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας. Θα ήταν καλύτερο εάν οι κυβερνώντες μάς έλεγαν ότι πλέον υπάρχει μια σταθεροποίηση στην οικονομική μας δραστηριότητα αλλά σε χαμηλά επίπεδα.

Χωρίς όμως με μια νέα πνοή στην οικονομία, που εάν συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση αυτή που η παρούσα κυβέρνηση προτείνει και ακολουθεί, απλά θα κάνουμε βήματα σημειωτόν, ενώ οι ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες που προσαρμόζονται στις νέες οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες θα μας ξεπεράσουν.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Μαλάς, προτείνει την εξέλιξη της οικονομίας μας σε αυτή της γνώσης και καινοτομίας δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς απολαβές.

Το σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής αναμένεται πολύ σύντομα και θα δώσει όραμα αλλά και μέλλον στους νέους της πατρίδας μας που για πρώτη φορά στη σύγχρονή μας ιστορία έχουν χειρότερες προοπτικές καλύτερης ζωής από τους γονείς τους. Έχουμε την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό στις επόμενες προεδρικές εκλογές και η επιλογή Σταύρου Μαλά είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

*Διευθυντής Επενδύσεων και Χρηματοοικονομικός Αναλυτής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy