Εκλογές και Παιδεία

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Toυ

Αμβρόσιου Προδρόμου

 

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι φυσικό να φέρουν μαζί τους συζητήσεις για ένα σωρό από θέματα τα οποία αφορούν την κοινωνία. Κάποια, σαν μεμονωμένους πολίτες μάς αφορούν λιγότερο και κάποια άλλα περισσότερο, αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία από όπου και αν τα ψάξεις, από οποιαδήποτε οπτική πολιτική, οικονομική και κοινωνική γωνία, μας αφορούν όλους εξίσου. Θεωρούμε ότι ένα από αυτά τα σημαντικά θέματα είναι η Παιδεία. Θέμα πάντα επίκαιρο, πάντα επηρεάζει ένα ή περισσότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα.

Στη μέχρι τώρα προεκλογική περίοδο έχουμε ακούσει αρκετά πράγματα για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της Παιδείας. Δεν είναι της ώρας να αρχίζουμε να χειροκροτούμε ποιος υπόσχεται τα πιο μεγάλα έργα, αυτό δεν είναι της ώρας. Εκείνο που θα πρέπει να κοιτάξουμε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή είναι τα άτομα που βρίσκονται κοντά στην εκπαίδευση, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και αν είναι αυτή, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και να παρουσιάσουμε ιδέες οι οποίες από τη μια να είναι συγκεκριμένες, μετρήσιμες, ρεαλιστικές, εφικτές, αλλά κυρίως με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Είναι τώρα που χρειάζεται ο κάθε πολίτης που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών μας να καταθέσει τις δικές του απόψεις.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία θεωρούμε ότι το ολοήμερο σχολείο φαντάζει ως μια σημαντική λύση για πολλούς λόγους. Θα δώσει δουλειά σε περισσότερους δασκάλους, θα δώσει χρόνο στους γονείς να εργαστούν περισσότερο και με περισσότερη αποδοτικότητα, αλλά κυρίως θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να απορροφήσουν περισσότερες γνώσεις, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, για πολλά θέματα τα οποία έχουν ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι δεν θέλουμε απλά καλούς μαθητές, θέλουμε ολοκληρωμένους ανθρώπους με διαμορφωμένες προσωπικότητες οι οποίες θα είναι χρήσιμες για την κοινωνία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο τα πράγματα είναι απλά. Θέλουμε η Παιδεία μας να είναι κοντά τους για να τους δώσει τα ορθά εφόδια για το μέλλον. Να τους δώσει την ευκαιρία επιτέλους να αναπτύξουν τη δική τους κριτική άποψη, να γίνουν περισσότερο κριτικοί απέναντι σε αυτά που τους παρουσιάζονται. Να προχωρήσουν μπροστά και να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, να αφήσουμε επιτέλους τον άκρατο ανταγωνισμό των βαθμών και να μπούμε στον ανταγωνισμό της πραγματικής γνώσης, αυτής που παρουσιάζεται πάνω σε πιο καθαρά κοινωνικά κριτήρια, που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν αυτά που θέλουν αυτοί και όχι αυτά που θέλουμε εμείς. Εξάλλου η ζωή είναι δική τους.

Αυτά είναι που θέλουμε να ακούσουμε για την Παιδεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ας κρατήσουμε το συζήτηση στα θέματα της Παιδείας σε ένα πραγματικά σοβαρό επίπεδο. Σε ένα επίπεδο το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά μας να είναι από τη μια πιο ανταγωνιστικά, αλλά από την άλλη να είναι πιο κριτικά και πιο δημιουργικά. Δεν θέλουμε απλούς επιστήμονες με πτυχία, θέλουμε ενεργούς ανθρώπους που να μπορούν να συνεισφέρουν στη χώρα τους και όχι να ξενιτεύονται. Αυτή την Παιδεία θέλουμε. Ας δημιουργήσουμε επιτέλους τις συνθήκες που αρμόζουν στα παιδιά μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy